- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 29 ianuarie. Scumpirile continuă și în această săptâmână!

29 Jan, 09:28 • Fundeanu Madalina
Preț carburanți, 29 ianuarie 2024. Încă o scumpire a carburanților la Petrom s-a înregistrat luni dimineață!
Preț carburanți, 29 ianuarie. Scumpirile continuă și în această săptâmână!

Încă o scumpire a carburanților la Petrom s-a înregistrat luni dimineață. Acest lucru se întâmplă după ce prețurile au mai crescut și săptămâna trecută (luni, miercuri și vineri). Așadar, luni, 29 ianuarie 2024, prețurile carburanților de la Petrom au crescut cu câte 4 bani pe litru, conform Economedia.

Preț carburanți luni, 29 ianuarie 2024

Precedenta scumpire a avut loc vineri, 26 ianuarie 2024, când benzina și motorina s-au scumpit cu câte 4 bani pe litru. Celelalte două majorări de preț de săptămâna trecută au avut loc miercuri, când s-a scumpit benzina standard cu 4 bani pe litru, și luni, când atât benzina și motorina s-au scumpit cu câte 4 bani pe litru.

O altă modificare a prețurilor  a avut loc joi, 18 ianuarie 2024, când motorina s-a scumpit cu 4 bani. Prețul benzinei a rămas atunci neschimbat. A fost ziua în care a început această serie de scumpiri, care au majorat prețurile benzinei și motorinei cu câte 16 bani pe litru.

Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile Petrom din Capitală este cuprins acum între 6,74 lei și 6,81 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,24 lei și 7,27 lei.

Citește și: Schimbări majore în noua Lege a pensiilor. Perioadele asimilate stagiilor de cotizare care nu vor mai fi luate în calcul

carburanți
carburanți

În prima zi a anului, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină. Pe 4 ianuarie, Petrom a operat o primă reducere a prețurilor, cu 8 bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Iar pe 10 ianuarie 2024, ieftinirea a fost de 4 bani pe litru. O zi mai târziu, prețul benzinei a mai scăzut cu un ban.

În prezent, după seria de scumpiri începută pe 18 ianuarie, benzina este mai scumpă cu 3 bani pe litru față de 1 ianuarie, iar motorina, cu 4 bani pe litru.

Carburanții se scumpesc de două ori din cauza creșterii accizei, anul acesta, deoarece Ministerul Finanțelor majorează accizele etapizat, la 1 ianuarie și la 1 iulie. În mod normal, avea loc o singură majorare a accizelor la carburanți, de la 1 ianuarie. De la 1 iulie 2024, va avea loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.

În comparație cu luna precedentă, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 4,1 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 13,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 13 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Aceeași sursă mai arată că în această perioadă România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Vezi și: Cod Rutier 2024. Toți șoferii trebuie să știe de această regulă! Situațiile în care schimbarea benzii de circulație nu este permisă conform legii