- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, astăzi, 17 noiembrie 2023. Benzina și motorina au stagnat!

17 Nov, 09:34 • Oprea Alina
Prețurile carburanților sunt, mereu, într-o continua variație. Weekend-ul acesta, atât benzina, cât și motorina au stagnat!
Preț carburanți, astăzi, 17 noiembrie 2023. Benzina și motorina au stagnat!

Carburanții își schimbă prețurile de la o zi la alta. Cel mai ieftin preț al benzinei standard este de 6,64 lei și se găsește la mai multe stații Petrom din București. Totodată, prețul benzinei stagnează la acest preț de marți, 14 noiembrie 2023. Pe de altă parte, la celelalte stații, benzina standard se găsește la prețuri între 6,66 lei și 6,80 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,10 lei până la 7,46 lei.

În cazul motorinei, cea standard costă vineri 7,30 lei și se găsește la o stație Socar din București, trada Vasile Lascar, nr. 141A. Motorina stagnează la acest preț luni, 13 noiembrie. Totodată, la restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,32 șei și 7,43 lei. Cea mai ieftină motorină premium costă marţi 7,68 lei litrul joi, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente, iar cea ma scumpă urcă la 7,97 lei, potrivit Antena 3.

Prețurile aferente anului anterior pentru un litru de benzină și un litru de motorină erau foarte diferite față de cele de anul acesta, astfel că un litru de benzină depășise prețul de 8 lei, în timp ce motorina standard depășea 9 lei pe litru.

Află mai multe despre: Lecția de viață pe care a primit-o un român într-o benzinărie când se întorcea din vacanță „Singura soluție ar fi să faceți o poză cât mai discret”

Motivul pentru care prețurile carburanților variază

carburanți
carburanți

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă. Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și este, totodată, o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Află mai multe despre: Fumatul nu este singurul „viciu” interzis la pompă! De ce nu este permis să folosești telefonul mobil în benzinărie?