- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Fumatul nu este singurul „viciu” interzis la pompă! De ce nu este permis să folosești telefonul mobil în benzinărie?

14 Jan, 13:12 • Cornel Ghimeșan
Cu siguranță ați observat inscripțiile și semnele din benzinărie care interzic, printre altele, folosirea telefonului mobil în timpul alimentării. Dacă totul este clar cu fumatul, atunci de ce intră și utilizarea telefonului pe lista activităților interzise?
Fumatul nu este singurul viciu interzis la pompă! De ce nu este permis să folosești telefonul mobil în benzinărie?

Majoritatea conducătorilor auto au observat că în benzinărie există semnul care informează cu privire la faptul că este interzis să vorbești la telefon atunci când alimentezi. Dar de ce este interzis să vorbești la telefon în benzinărie? Mulți oameni sunt de părere că această interdicție are la bază un mit, însă noi vă spunem care este explicația științifică.

De-a lungul anilor, printre șoferi au apărut mai multe explicații din acest punct de vedere. Mulți sunt de părere că această interdicție se bazează pe o legendă. Cu toate acestea, foarte puțini știu care este adevăratul pericol.

Ce se întâmplă dacă folosești telefonul mobil într-o benzinărie?

Potrivit unei versiuni greșite pe care mulți o cred, undele radio emise de smartphone-uri pot provoca un incendiu. Dar nu trebuie să fii un expert,  pentru a înțelege că un telefon mobil este un transmițător radio de mică putere, incapabil să încălzească obiecte sau vapori de combustibil la temperaturile de aprindere.

O altă versiune greșită este că telefoanele mobile duc la o funcționare defectuoasă a echipamentelor automate din benzinării și, ca urmare, pot duce la erori de afișare în ceea privește alimentare cu combustibil. Trebuie remarcat faptul că această versiune era populară cu câteva decenii în urmă, când telefoanele mobile erau dispozitive relativ noi. Dispozitivele actuale nu afectează în niciun fel echipamentul de alimentare cu combustibil.

Vești extraordinare pentru șoferi! Prețul carburanților a scăzut masiv! Posibilul motiv: plafonarea petrolului rusesc

Adevăratul motiv pentru care autoritățile nu recomandă folosirea mobilului într-o benzinărie se bazează pe convingerea că utilizarea acestui dispozitiv ar putea produce scântei și ar putea aprinde vaporii de benzină. Această convingere determină multe benzinării să își avertizeze clienții să nu-și folosească telefoanele mobile în timp ce își alimentează mașinile.

Interzicerea telefoanelor mobile în benzinării este pur și simplu legată de reglementările internaționale din industrie, conform cărora există o zonă pe o rază de trei metri în jurul pompelor care este considerată cu risc de explozie.

Conform reglementărilor, în astfel de locuri este interzisă utilizarea oricărui echipament electric care nu are un certificat anti-explozie. Acest lucru nu este valabil doar pentru smartphone-uri, ci și pentru jucării, DVR-uri, țigări electronice, cuptoare cu microunde, ceainice și alte dispozitive asemănătoare. Altfel spus, producătorii nu pot garanta că aceste dispozitive nu pot face scurtcircuit și că nu vor exploda la un moment dat.

Vestea bună este că sunt slabe șanse să produci un incendiu în benzinărie cu un telefonul mobil. Un studiu realizat între 1994 și 2005, în diferite părți ale lumii, a analizat 243 de incendii produse în benzinării. Niciunul dintre ele nu a fost cauzat de utilizarea telefonului mobil.

Cu toate acestea, există factori de risc mai mari de la care chiar au pornit incendii în stațiile de alimentare cu combustibil. Astfel, specialiștii în protecția civilă au trei recomandări pentru șoferii care își alimentează mașinile:

  • Opriți motorul;
  • Nu fumați;
  • Nu porniți vehiculul în timpul realimentării.

Ce alte pericole prezintă utilizarea telefonului mobil în benzinării

Ce alte pericole prezintă utilizarea telefonului mobil în benzinărie

După cum bine știm, telefoanele mobile sunt cele mai utilizate dispozitive, tocmai de aceea sunt principalele aparate vizate de această interdicție. Telefonul nu reprezintă neapărat o cauză a izbucnirii unui incendiu, însă vorbind la el în timp ce alimentezi poți fi distras și poți vărsa combustibil pe haine.

În plus, vorbind la telefonul mobil în timp ce alimentezi, există și riscul să fii distras și să uiți pistolul de alimentare în conducta rezervorului. De fapt, multe studii au demonstrat că principala cauză pentru care conducătorii auto pleacă cu tot cu pistolul de alimentare o reprezintă vorbitul la telefon.

Trucul prin care au furat benzină în valoare de 5000 de euro. Zeci de bărbați au alimentat „pe gratis”

Trebuie să menționăm faptul că interdicția nu face referire doar la telefoanele mobile, ci la toate dispozitivele electronice care pot fi o sursă de incendiu. În concluzie, atât pentru siguranța ta, cât și pentru a celor din jurul tău, recomandarea este să nu folosești telefonul în benzinării.

Mituri și legende

În prezent, există imediat trei versiuni aparent rezonabile de ce este interzis să fii pe teritoriul unei benzinării cu un telefon mobil pornit. La urma urmei, aceste dispozitive, potrivit experților „populari”, sunt destul de capabile să:

  • trageți fermoarul;
  • provocați un incendiu cu propriile unde radio;
  • provoca o defecțiune la funcționarea echipamentului automat.

Cu toate acestea, cu un studiu atent al acestei probleme, fiecare dintre aceste trei opțiuni se dovedește a fi un mit sau o legendă.

Telefonul atrage fulgerul

Oamenii au o părere puternică că dispozitivele mobile atrag fulgerele. Jurnaliștii și unii oameni de știință care susțin că recent, aproape toți oamenii loviti de fulgere au purtat telefoane în contribuția lor la existența acestei versiuni.

Cu toate acestea, acești „experți”, în căutarea senzației, nu menționează cu atenție că este dificil să întâlnești o persoană pe stradă fără smartphone, iar numărul persoanelor afectate de fulgere nu a crescut după apariția gadgeturilor mobile.

Video cum un telefon mobil poate cauza un incendiu în benzinărie, caz real: 

De fapt, există o teorie științifică, testată în timp, potrivit căreia, în timpul furtunii, o descărcare electrică din nor (minus) merge întotdeauna pe cea mai scurtă distanță până la suprafața pământului (plus), lovind cel mai adesea cele mai înalte obiecte din zonă – copaci, stâlpi, clădiri, fulgere etc.

Prin urmare, o persoană poate deveni într-adevăr obiect pentru un fulger doar într-un câmp curat și indiferent dacă telefonul este pornit în buzunar sau în mână. Dar la benzinărie, un astfel de pericol pentru proprietarii de dispozitive mobile este redus la minimum. Într-adevăr, pe acest teritoriu există obiecte superioare, precum și un sistem de protecție împotriva trăsnetului.

Foarte rar, se poate produce un incendiu de la undele radio ale smartphone-ului.

Fiecare dintre noi a mers la școală și este bine conștient că undele electromagnetice pot provoca un incendiu. Această cunoaștere a constituit baza unei alte teorii despre motivul pentru care nu puteți porni telefonul în benzinărie.

„Experții” spun că undele electromagnetice de pe un smartphone pornit pot provoca formarea de curenți rotunziți în obiecte din circuite metalice și electrice care încep să se încălzească și să scânteie. Ca urmare, vaporii de benzină sau benzină pot exploda și provoca un incendiu puternic la o benzinărie.

Cu toate acestea, în practică, această teorie nu funcționează, deoarece gadgeturile mobile moderne „emit” radiații prea slabe pentru a provoca o explozie și incendiu la o benzinărie.

Eșecul echipamentului automat la benzinării

Există o altă teorie conform căreia un smartphone care funcționează este capabil să provoace o defecțiune a software-ului echipamentelor automate de la o benzinărie, ceea ce poate duce la „înghețarea” sistemelor de control și chiar la blocarea benzinăriilor.

Astfel de cazuri s-au întâmplat cu adevărat mai devreme în zilele existenței telefoanelor fără fir în stil vechi, radiația puternică din care a creat o interferență serioasă cu funcționarea oricărui echipament electronic, inclusiv echipamentele benzinării.

Cu toate acestea, gadgeturile moderne nu au astfel de abilități și se potrivesc perfect cu dispozitive electronice de diferite tipuri, inclusiv distribuitoare de combustibil, a căror umplere nu este susceptibilă la radiații de pe dispozitivele mobile.

Concluzie: Deci de ce este interzisă utilizarea „telefoanelor mobile” la benzinării?

Motivul acestei limită este reglementarea industriei. Conform legislației din diverse ţări, teritoriul unei benzinării este considerat o zonă explozivă în care nu puteți utiliza dispozitive electronice care nu au trecut certificarea relevantă pentru siguranță. Telefoanele mobile, cu excepții rare, nu au un astfel de certificat și, prin urmare, trebuie să fie oprite în timpul alimentării.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult