Știri interne

Prime de Crăciun 2022. Angajaţii pot primi până la 1.000 de lei de Sărbători, plus alte beneficii

07 Dec, 15:57 • Stefan Simion
Cu fiecare an care trece, tot mai multe companii încep să le ofere angajaţilor prime de Crăciun. Potrivit unui sondaj recent, 70% dintre companiile chestionate au declarat că anul acesta vor oferi angajaților beneficii extrasalariale de sărbători.
Prime de Crăciun 2022. Angajaţii pot primi până la 1.000 de lei de Sărbători, plus alte beneficii

Prime de Crăciun 2022. 7,5% dintre companiile respondente au recunoscut că nu au prevăzut o astfel de acțiune, în timp de 22,5% sunt indecise asupra acestui aspect. 64,3% au ales să ofere prime de Crăciun în bani. 43% dintre companii le vor oferi angajaţilor o petrecere de final de an, iar 28,6% dintre angajatori vor achiziționa coșuri cu produse de sezon pentru toți angajații. Alte beneficii menționate de participanții la sondaj au fost voucherele și tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanță și tombolele cu premii.

A devenit o tradiție ca finalul de an să fie marcat de angajatori cu astfel de recompense pentru angajați și, chiar dacă valoarea pachetelor oferite a fluctuat de la un an la altul, a rămas un obicei de la care companiile nu au abdicat nici măcar în anii mai dificili din punct de vedere economic. Ce am observat, de asemenea, este că rămâne relativ constantă predilecția pentru anumite tipuri de stimulente. Spre exemplu, primele în bani sunt cele mai apreciate de angajați și, prin urmare, rămân și cel mai des oferite”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs România.

Prime de Crăciun 2022. Valoarea pachetului de sărbători variază de la companie, la companie

Aproape o treime dintre companii au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. 25% dintre firme vor acorda de Crăciun prime între 400 și 600 de lei pentru fiecare angajat, 14,3% vor acorda prime între 200 și 400 de lei per angajat, 7,1% – între 600 și 800 de lei, iar 3,6% între 800 și 1.000 de lei. Va fi şi un procent însemnat de angajaţi care vor beneficia de prime mult mai mici, cuprinse între 100 şi 200 de lei. Este vorba de 21,4% de companii.

Citeste si Salariul mediu net va trece de 5.000 de lei în România! Un nou raport arată că țara va atinge un vârf de creștere economică în 2025

Un sfert dintre managerii de HR și managerii de departament care au participat la sondaj spun că bugetul pe care l-au avut anul acesta la dispoziție a fost mai mare decât anul trecut, iar 64,3% declară că au sumele alocate au rămas la fel.

Companiile măsoară constant nivelul de satisfacție a angajaților, iar unul dintre elementele pe care le urmăresc este legat de cum ar putea să crească motivația inclusiv folosind stimulente extrinseci, precum beneficiile. De aceea, i-am întrebat și ce ar oferi angajaților, dacă nu ar avea limită de buget, astfel încât să se diferențieze în piață ca un angajator dezirabil în această perioadă. 65% au pus pe primul loc salariile suplimentare pentru toți angajații, iar pe locul al doilea (menționat de 52,5% dintre manageri) se află săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână”, mai spune Ana Călugăru.

Alte tipuri de beneficii acordate de angajatori

În anul 2022, pe lângă veniturile din salarii şi prime de sărbători, angajatorii mai pot acordă câteva tipuri de beneficii, precum:

1. Tichete de masă

Valoarea nominală maximală este de 30 lei. Se acordă pentru fiecare zi lucrată. Pentru tichetele de masă se reține de la angajat un impozit de 10%.

2. Cadouri și tichete cadou

Prime de sărbători pot fi sub formă de tichete cadou. Începând de la 1 ianuarie 2022, se pot acordă cadouri și/sau tichete cadou într-o suma mai mare față de anul 2021 (300 lei vs 150 lei), suma care să nu fie supusă nici unei taxe. Concret, în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile și nu se supun nici contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 300 lei.

Citeste si Cu o mână li se dă, cu alta li se ia. Mulţi dintre vârstnicii ale căror pensii vor creşte în 2023 vor pierde voucherele pentru alimente şi cele pentru plata energiei

35% dintre companiile respondente au dezvăluit că angajații ar dori extinderea pachetului de beneficii și către membrii familiei, iar 30% cred că acoperirea cheltuielilor casnice ar fi un beneficiu care ar îmbunătăţi relaţia angajaţilor cu angajatorii. Conform sondajului, salariaţilor le-ar mai surâde şi alte beneficii precum: perioada sabatică, bonă ori menajeră plătite de companie.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eşantion de 120 de respondenţi.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult