- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primul spital paneuropean în România! Comisia Europeană alocă peste 106 milioane euro pentru proiectul care îmbunătățește îngrijirile medicale pentru români în caz de dezastre

26 Apr, 08:36 • Lupu Alexandra
Mișcare importantă pentru România! Statul român primește fonduri uriașe pentru primul spital paneuropean.
Primul spital paneuropean în România! Comisia Europeană alocă peste 106 milioane euro pentru proiectul care îmbunătățește îngrijirile medicale pentru români în caz de dezastre

Vești mărețe pentru România! Comisia Europeană alocă peste 106 milioane de euro pentru construirea primului spital paneuropean. Obiectivul unității sanitare este acela de a consolida asistența medicală de urgență pentru populația afectată de dezastre majore naturale sau provocate de om, anunță stiripesurse.ro.

Primul spital paneuropean din România

Ultimele informații arată că România, Turcia, Germania, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg și Portugalia vor primi un fond de peste 106 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru construirea primului spital paneuropean. În același timp, CE alocă 106.2 milioane de euro pentru Germania, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Portugalia, Turcia și România pentru dezvoltarea unor noi capacități de echipe medicale de urgență (EMT). Mișcarea este una importantă pentru țările europene, având în vedere că are rolul de a consolida asistența medicală de urgență, acordată cetățenilor afectați de dezastre majore naturale sau provocate de om.

Prin acest proiect, România va putea înființa trei echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2), orientate către serviciile de diagnosticare și cele chirurgicale. Mai mult decât atât, 17 echipe de asistență specializată vor oferi servicii de tratare a arsurilor, de terapie intensivă, de transportare a pacienților, de sprijinire a mamelor și copiilor, de diagnosticare avansată sau de asistență pentru sănătatea mintală.

Citește și: România, pusă sub anchetă! Comisia Europeană investighează ajutorul oferit companiei Blue Air

La fel de bine, cele 17 echipe specializate vor oferi servicii de tratament, de laborator, de aprovizionare de oxigen, de sprijin pentru telecomunicații și servicii ortopedice. Capacitatea va deveni operațională în mod treptat, începând cu anul 2024, dar mai mult decât atât, va răspunde unui șir lung de scenarii de dezastre.

Spital
Spital

Sursa menționată precizează că echipele vor putea funcționa chiar și în mod autonom. Ele vor putea sprijini unitățile sanitare din România atunci când acestea nu pot face față anumitor situații de urgență medicală. Noua structură va completa rolul esențial pe care îl joacă deja cele 15 echipe medicale de urgență puse la dispoziție de statele membre și de cele participante la Rezerva europeană de protecție civilă în contextul răspunsului în caz de urgență.

Pe parcursul acestei săptămâni, Comisia Europeană a publicat un raport care arată că statele membre au cheltuit aproximativ 335 miliarde de euro în cadrul măsurilor de ajutor de stat pentru îndeplinirea obiectivelor. 57% din sprijinul acordat de către CE a ajutat întreprinderile grav afectate să rămână viabile, referindu-ne la cele grav afectate de pandemia COVID-19.

„Tabloul de bord privind ajutoarele de stat publicat astăzi arată că, şi în 2021, statele membre au continuat să mobilizeze un volum masiv de sprijin pentru a menţine pe linia de plutire întreprinderile puternic afectate de criza provocată de pandemie.

Din aceste date reiese că măsurile temporare adoptate au fost proporţionale şi necesare, în concordanţă cu prejudiciul economic suferit în timpul crizei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, informează capital.ro.

Vezi și: Comisia Europeană cere extinderea plafonului pentru prețul gazelor