- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul Tranziție Justă: sprijină sectorul antreprenorial, crește competivitatea, generează locuri de muncă durabile. Investiție de sute de milioane de euro

28 Apr, 13:23 • Constantin Cristina
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat prin programul Tranziție Justă, două apeluri de proiecte, ce vor fi finanțate printr-un program aferent perioadei 2021-2027.
Programul Tranziție Justă: sprijină sectorul antreprenorial, crește competivitatea, generează locuri de muncă durabile. Investiție de sute de milioane de euro

Programul Tranziție Justă este un program lansat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care finanțează proiecte care vin în sprijinul pieței de desfacere, a informat antena 3 CNN.

Acest program vine în sprijinul sectorul antreprenorial productiv mic și mijlociu, pentru creșterea competitivității și a capacității economiilor locale de a genera locuri de muncă durabile.

Citește și: Au venit banii pentru 8 obiective finanţate prin Programul „Anghel Saligny”. 12.513.479 lei vor merge către beneficiari

Totodată, au fost lansate joi, primele ghiduri ale solicitantului pentru două apeluri de proiecte ce vor fi finanțate prin programul menționat mai sus în perioada 2021-2027.

Programul Tranziție Justă finanțează două proiecte importante

Potrivit MIPE, prin cele două apeluri de proiecte IMM-urile din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș vor avea acces la finanțare în valoare totală de 620,46 milioane de euro pentru crearea de unități noi de producție ori prestări de servicii, pentru extinderea celor existente, dar și pentru diversificarea produselor și serviciilor oferite.

Prin proiectele precizate trebuie să fie înființate noi locuri de muncă, direct legate de investiția financiară și să rămână pe piață cel puțin 3 ani după finalizarea investiției.

„Lansăm astăzi (joi – n.r.) în consultare publică primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile naționale aferente perioadei 2021 – 2027 și, poate nu întâmplător, marcăm acest start prin două apeluri finanțate prin Programul Tranziție Justă. Cele șase județe incluse în acest program Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș se confruntă cu pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală, iar investițiile pe care le putem face în aceste zone, din fonduri europene, reprezintă o gură de oxigen pentru mii de familii din aceste zone.

Aceste prime apeluri aduc deja 620 de milioane în economia locală prin două tipuri de granturi care vor sprijini întreprinderile să investească în activități productive și, mai ales, să creeze noi locuri de muncă. Fiecare întreprindere sprijinită, fiecare loc de muncă nou creat își multiplică beneficiile în comunitate, pentru că sunt familii întregi care depind de acestea. Până la sfârșitul anului 2023, vor fi deschise toate cele 87 apeluri de proiecte finanțate prin Programul Tranziție Justă, adică vor fi create peste 11.000 noi locuri de muncă și vor beneficia de reconversie profesională peste 30.000 de persoane din cele șase județe”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș, despre Programul Tranziție Justă
Marcel Boloș, despre Programul Tranziție Justă

Sumele acordate vor fi investite în domenii de activitate eligibile și vor urmări: crearea unei unități noi de producție / prestări servicii; extinderea capacității unei unități existente; diversificarea producției unei unități prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior în unitate.

Tipuri de investiții eligibile în cadrul celor două apeluri sunt cele în active corporale precum lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI); achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport; achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare.

Alt tip de investiții eligibile sunt în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect.

Unitatea de producție/ prestare servicii finanțată trebuie să fie localizată în zona vizată de apel, adică teritoriul administrativ al județului corespunzător priorităților PTJ (P1 – Gorj, P2 – Hunedoara, P3 – Dolj, P4 – Galați, P5 – Prahova, P6 – Mureș).

Alocările sunt compuse din contribuția Fondului pentru Tranziție Justă (85%) și contribuția de la bugetul de stat (15%) și se acordă sub formă de finanțare nerambursabilă, ce constituie de ajutor de stat regional și de minimis.

Programul Tranziție Justă 2021 – 2027 dispune de un buget total de 2,53 miliarde de euro și are drept obiectiv principal sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului, prin generarea de locuri de muncă durabile și sigure. PTJ include șapte priorități de investiții, corespunzătoare celor 6 județe incluse în program, la care se adaugă componenta de asistență tehnică.

La finalul perioadei 2021-2017 se numără: 257 locuri de muncă directe create în IMM –uri; 845 întreprinderi sprijinite; 925 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională; gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator; 266 ha de suprafețe vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; Sprijin în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru companiile Liberty Galați și Azomureș.

Alte articole: Un nou program în România: oamenii primesc bani pentru a-și schimba meseria. Proiectul se aplică în șase județe din țară și are un buget de 2,53 miliarde de euro