- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege. PSD vrea să oblige instituțiile publice să cumpere alimente de la producători români, de la 1 ianuarie 2023

27 Oct, 15:31 • Bocioacă Bianca
Un proiect de lege inițiat de PSD prevede ca instituțiile și companiile de stat care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial dau cu circuit intern, să cumpere alimente în cea mai mare parte de la producători locali sau autohtoni.
Proiect de lege. PSD vrea să oblige instituțiile publice să cumpere alimente de la producători români, de la 1 ianuarie 2023

Acest proiect de lege inițiat de PSD prevede ca până la 1 ianuarie 2023 să fie obligatorie cumpărarea în acest mod a minimum 50% din alimente, și până la 1 ianuarie 2024 cel puțin 75% din alimente să fie achiziționate astfel. Potrivit proiectului, în ambele procente, cel puțin 25% din produse trebuie să fie ecologice.

Noua inițiativă legislativă instituie scale ale „lanțului scurt de aprovizionare” organizate pe șapte niveluri, și pornesc de la raza administrativ-teritorială a unei comune, apoi cea a unui oraș sau a unui municipiu, a unui județ și aunei regiuni, ajungând ulterior la ultimele două lanțuri de aprovizionare : „întreg teritoriul României” și „întreg teritoriul Uniunii Europene”, scrie Profit.ro.

Citește și: Codul Rutier, modificat din nou! Șoferii ar putea să respecte noi reguli de circulație în sensul giratoriu. Ce prevede noul proiect de lege

Susținătorii propunerii legislative explică și cum ar trebui să decurgă achizițiile în funcție de lanțurile de aprovizionare.

„Beneficiarii sunt obligați să respecte și să aplice lanțul scurt de aprovizionare în ordine crescătoare, în mod gradual, începând de la Lanțul 1 până la Lanțul 7.

Exemplu: Astfel, X, entitate publică, se aprovizionează de la fermierul Y din comuna Z conform Lanțului 1.

Dacă nu găsește alimentele la cantitatea sau calitatea dorită, X poate să meargă să se aprovizioneze de la A din orașul B, învecinat cu comuna Z, B și Z făcând parte din Lanțul 2.

Dacă A nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 2, X se aprovizionează din orașul D care face parte, alături de B și Z, din județul I, toate fiind incluse în Lanțul 3.

Dacă X nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 3, se aprovizionează din oricare dintre județele M, N sau O care, împreună cu județul I, fac parte din aceeași regiune, formând regiunea F conform NUTS 2 (organizarea dministrativp a UE – n.r.) și Lanțul 4.

Dacă X nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 4, se aprovizionează din oricare dintre județele S1, T1 sau R1, care fac parte din regiunea STR conform NUTS 1, formând Lanțul 5.

Dacă nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 5, X se aprovizionează de oriunde de pe teritoriul național, formând Lanțul 6. Dacă nu găsește alimentul la cantitatea și calitatea dorită în Lanțul 6, X se aprovizionează de oriunde de pe teritoriul Uniunii Europene, formând Lanțul 7”, potrivit proiectului de lege.

Citește și: Ludovic Orban cere desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Atât Ciolacu, cât şi Alina Gorghiu, care este preşedinte interimar la Senat, ţin acest proiect de lege în sertar

Ce filiere sunt vizate de acest proiect de lege

Totodată, au fost stabilite categoriile de produse care se vor achiziționa conform lanțului scurt de aprovizionare:

„a) Pentru filiera de produs carne se aplică prevederile prezentei legi pentru următoarele specii: porc, pasăre, oaie, capră, vită, pește;

b)Pentru filiera ouă se aplică prevederile prezentei legi pentru toate categoriile;

c) Pentru filiera de produs legume se aplică prevederile prezentei legi pentru următoarele categorii: cartof, fasole (boabe), fasole verde, ceapă, usturoi, morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel de rădăcină, varză, castraveți, pătlăgele roșii, vinete, ardei, salată verde, ridiche, sfeclă roșie, brocoli, conopidă, gulie, ciuperci, dovlecel verde, verdețuri și aromatice, dovleac, mazăre, porumb zaharat și praz;

d) Pentru filiera de produs fructe se aplică prevederile prezentului act normativ pentru următoarele categorii: mere, pere, prune, piersici, caise, cireșe, vișine, struguri, pepeni, căpșuni, gutui, nuci, afine, mure, cătină, coacăze, zmeură și alune;

e) Pentru filiera miere de albine se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate sortimentele de miere;

f) Pentru filiera de produs lapte se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate produsele lactate;

g) Pentru filiera de produse de panificație se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate tipurile de pâine și produse de panificație”.