- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rareș Bogdan, acuzații dure la adresa OMV Petrom: „Face un joc ca România să nu exporte gaze în 14 state din regiune!”

03 Feb, 20:53 • Gorgorin iulia
Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL continuă să atace dur OMV Petrom, care a anunţat că nu va plăti taxa de solidaritate în România. Europarlamentarul acuză cea mai importantă companie de petrol și gaze din România că face un joc țara noastră să nu exporte gaze în 14 state din regiune.
Rareș Bogdan, acuzații dure la adresa OMV Petrom: Face un joc ca România să nu exporte gaze în 14 state din regiune!

Rareș Bogdan, șeful delegației PNL la Parlamentul European, a comentat situaţia OMV Petrom și continuă să lanseze acuzații dure la adresa companiei austriece prezente în țara noastră.

Citiți și: Cazul OMV Petrom continuă. Rareș Bogdan nu stă deoparte: „Mi se pare o chestiune extrem de gravă”. Adrian Câciu este tras la răspundere

Mai exact, europarlamentarul consideră că OMV Petrom încearcă să blocheze România să devină independentă energetic și să devină exportator de gaze pentru țările europene vecine, prin faptul că amână demararea exploatării perimetrului de gaze naturale Neptun Deep. Decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la mijlocul lui 2023, potrivit stiripesurse.ro

Rareș Bogdan: „OMV Petrom face un joc clar ca România să nu devină independenta energetic!”

OMV Petrom
OMV Petrom

„OMV Petrom face un joc clar ca România să nu devină independenta energetic și să nu devină un jucător strategic, sa nu exporte in Cehia, în Ungaria, în Polonia, în Bulgaria. OMV Petrom, la modul la care se comporta pe cel mai important atu al Romaniei….Neptun Deep este pentru noi, păstrând proporțiile, ce a însemnat petrolul din zona Golfului pentru califate. Sunt atuuri pe care ni le-a dat Dumnezeu, ca să fim jucători in următoarea perioada.

Cât timp refuză să înceapă investiția si să înceapă să scoată gaze care sa permită ROMÂNIEI să fie furnizor pentru 14 state din regiune, statul roman trebuie să îi ia la întrebări, indiferent cine e acolo”, a declarat Rareș Bogdan, vineri, la Antena 3.

De asemenea directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că decizia finală de investiţie în cu privire la proiectul Neptun Deep va fi luată la mijlocul acestui an.
Compania austriacă deţine 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep şi este operatorul perimetrului. În august 2022, Romgaz a finalizat preluarea ExxonMobil România, care deţine restul de 50% din proiect.

„Intenţionăm ca decizia finală de investiţie să fie luată la mijlocul lui 2023, primul gaz urmând să fie produs în 2027. Mai avem doar câteva luni până la decizia finală de investiţie şi suntem mai aproape ca oricând de demarare a acestui proiect.

Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziţie de supra-aprovizionare şi atunci vor avea loc şi exporturi şi vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară şi vrem ca România să devină un actor regional pe piaţa de gaze. Dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare”, a spus oficialul OMV Petrom, care a ținut să precizeze vă veniturile OMV Petrom reprezintă o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc.

De asemenea, OMV Petrom a raportat joi cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România.  În 2022 a avut rezultate financiare record. Astfel, compania a înregistrat un profit net de 10,3 miliarde de lei, în creştere cu 260% faţă de rezultatul din 2021 de circa 2,9 mld. lei, şi afaceri de 61 miliarde de lei, în creştere cu 136%.

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, a adăugat Christina Verchere, director general al companiei OMV Petrom.

Citiți și: O mutare importantă are loc în 2023! Gigantul OMV Petrom a anunțat ce intenții are