- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Răsturnare de situație. Guvernul a schimbat, din nou, impozitarea concediilor medicale

11 Apr, 20:01 • Bumbeneci Diana
Tema concediilor medicale a deschis Cutia Pandorei pe scena politică din România. Zilnic se ia o nouă decizie cu privire la concediile românilor, iar ziua de joi a adus și ea alte și alte modificări.
Răsturnare de situație. Guvernul a schimbat, din nou, impozitarea concediilor medicale

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că, în ședința de Guvern, se analizează pentru a treia oară, situația impozitării concediilor medicale. În noua formulă luată în calcul de membrii Executivului, se percepe contribuție doar pentru medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantina și reducerea cu 25% a timpului de lucru. Toate celelalte boli vor fi scutite de plata CASS.

O nouă decizie privind impozitarea concediilor medicale

Vezi și: Marcel Ciolacu, mesaj de la bordul Fregatei ”Regina Maria”. „Am fost impresionat”

Marcel Ciolacu. despre concedii sursă: Gov.ro
Marcel Ciolacu. despre concedii sursă: Gov.ro

„Am decis să reanalizăm subiectul ca să putem corecta tot ne-a fost semnalat! Astfel, se percepe contribuție doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantina și reducerea cu 25% a timpului de lucru! În rest, toate celelalte indemnizații de concediu medical sunt scutite de CASS. Indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecțiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice.”, a explicat Marcel Ciolacu.

Astfel, CASS se va plăti pentru indemnizațiile cu următoarele coduri:

cod 01 – concediul medical pentru boli obișnuite;
cod 07 – concediul medical pentru carantină;
cod 10 – indemnizația pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală.

Toate celelalte concedii medicale vor fi scutite de CASS.

Anterior, Guvernul decisese să taxeze cu CASS toate tipurile de concedii medicale, iar apoi să scutească doar pacienții oncologici. Premierul Marcel Ciolacu motiva această decizie spunând că în România se iau prea multe concedii medicale și că statul român ajunge să plătească „pentru tuse şi junghi”.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) transmitea public premierului Marcel Ciolacu faptul că persoanele care beneficiază de medical se bucură de un drept fundamental, concediul medical nefiind o sursă de venit.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult