- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reciclarea ambalajelor. Ce se întâmplă cu sticlele de plastic care nu au dop de la 3 iulie 2024

13 Jun, 18:48 • Bocioacă Bianca
Consumatorii pot returna ambalajele din plastic fără dop atașat și după data de 3 iulie 2024. Aparatele SGR sunt setate să recunoască și aceste ambalaje.
Reciclarea ambalajelor. Ce se întâmplă cu sticlele de plastic care nu au dop de la 3 iulie 2024

Consumatorii vir putea returna ambalaje de plastic fără dop sau capac arașat de recipient și după data de 3 iulie, potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).

„Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR. 

Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște şi a accepta recipiente cu sau fără dop. În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași. 

RetuRO le reamintește consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare şi simbolul ‘Ambalaj cu Garanţie’ vizibile pe ambalaj şi să fie golite de conținut”, transmite RetuRO.

Citește și: Cum reciclăm corect plasticul și ce putem arunca în tomberoanele galbene. Trebuie să spălăm găletușele de iaurt înainte de ale arunca?

Ambalajele corectate de la consumatori prin RVM-uri sau prin colectare manuală, sunt trimise în centrele de numărare și sortare, unde trec prin sisteme de scanare pentru a recunoaște apartenența recipientului la SGR.

Mai apoi, acestea sunt direcționate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje, precizează RetuRO, citat de Antena3.

Ce faci cu sticlele de plastic atunci când nu funcționează aparatele din SGR

Sistemul de Garanție-Returnare pentru returnarea ambalajelor trebuie pus în aplicare indiferent dacă aparatele de reciclare funcționează sau nu. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă.

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României”, se arată în HG 1.074/2021.

Citește și: Care sunt alimentele care au cel mai mult plastic? Vei fi surprins