- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum reciclăm corect plasticul și ce putem arunca în tomberoanele galbene. Trebuie să spălăm găletușele de iaurt înainte de ale arunca?

04 May, 13:45 • Adrian Popovici
Reciclarea plasticului trebuie să respecte o serie de reguli stricte, explică experții, chiar dacă la prima vedere poate părea un proces simplu.
Cum reciclăm corect plasticul și ce putem arunca în tomberoanele galbene. Trebuie să spălăm găletușele de iaurt înainte de ale arunca?

Reciclarea deșeurilor de plastic începe să fie o preocupare tot mai prezentă și mai lucrativă în România. Cu toate acestea, în ciuda campaniilor de informare, modul în care trebuie să separăm gunoaiele poate fi de multe ori neclar. După cum explică specialiștii din domeniu, fiecare mare categorie de deșeuri tinde să aibă „subdiviziuni” și reguli specifice de colectare. În această situație se află și plasticul, unul dintre cele mai poluante materiale pe care le produce omul, arată Ziarul Financiar.

După cum explică Ioan Vâţ, director de vânzări la Alpla Packaging România, pe lângă tipul de plastice colectate, procesul de reciclare depinde într-o foarte mare măsură și de calitatea, mai bine zis curățenia, obiectelor.

„Calitatea deşeului (input) este legată în mod direct de calitatea materialului reciclat (output). Sistemele de colectare sunt rareori identice, dar se recomandă respectarea principiului colectării separate. Cu cât fracţia colectată este mai curată, cu atât potenţialul unei reciclări de calitate este mai mare”, explică Ioan Vâţ.

Citește și: Locurile din România în care oamenii folosesc deșeurile de plastic pentru a le transforma în noi obiecte. „Va deveni un centru educaţional pentru reciclare”

Plastic. Foto: Freepik
Plastic. Foto: Freepik

Cum reciclăm plasticul?

După cum explică Ionuţ Cîrstea, în containerul pentru reciclarea plasticelor pot fi aruncate doar ambalajele din plastic, în general folosite pentru alimente sau băuturi. Asta înseamnă că unele obiecte, datorită materialelor și utilizării lor nu pot ajunge la reciclare.

„Acolo putem arunca doar deşeuri de ambalaje, adică doar acele obiecte din plastic care îndeplinesc funcţia de a ambala ceva, în general mâncare şi băuturi. Dar în categoria de ambalaje de plastic pentru băuturi mai rămân doar cele nonSGR sub 0,1l sau peste 3l (toate bidoanele de apă plată de 5 sau 10l). De exemplu, un filtru HEPA de aspirator făcut din două materiale (membrană şi structură de plastic) nu poate fi aruncat la pubela pentru plastic pentru că nu este un ambalaj”, explică Ionuţ Cîrstea.

Experții din domeniu subliniază faptul că atunci când vorbim despre ambalajele de plastic pe care vrem să le reciclăm, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt curate. Reziduurile rămase în exterior pot să contamineze restul plasticelor, dar și procesele mecanice și chimice de reintroducere în circuitul economic.

„De exemplu, o găletuşă de iaurt cu resturi de produs în interior nu este un deşeu reciclabil, drept urmare va ajunge la groapa de gunoi. Reciclatorii evită aceste deşeuri de ambalaje tocmai pentru că întotdeauna sunt contaminate cu resturi alimentare”, explică Ionuţ Cîrstea.

„Trebuie să privim sistemul de salubritate al localităţilor dintr-un punct de vedere holistic, logistica de transport a acestor deşeuri nu este deloc uşoară şi uneori este chiar foarte costisitoare. De exemplu, dacă noi consumăm o sticlă de apă de 2L pe un traseu de munte şi după ce coborâm de pe munte aruncăm PET-ul în primul coş de gunoi din acea localitate, operatorul de salubritate trebuie să ridice deşeurile, să le sorteze (dacă are unde), iar mai apoi să vândă balotul de PET-uri către o fabrică de reciclare, care poate fi la 300 de km distanţă. Toate aceste servicii necesită un efort imens până ca acel PET cu apă să ajungă reciclat în pelete de plastic”, mai adaugă acesta.

Citește și: România, pe ultimul loc în UE la reciclarea deșeurilor doi ani la rând. Țara noastră produce „doar” 301 kg de gunoaie pe cap de locuitor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
UPDATE – REZULTATE BACALAUREAT 2025 LINK S-au afişat notele pe siteul Ministerului Educaţiei
UPDATE – REZULTATE BACALAUREAT 2025 LINK S-au afişat notele pe siteul Ministerului Educaţiei
Tudor Duma, zis „Maru”, dealerul lui Vlad Pascu, trimis în judecată în cazul morţii lui Rareş Ion, zis „Castron”
Tudor Duma, zis „Maru”, dealerul lui Vlad Pascu, trimis în judecată în cazul morţii lui ...
Marco Rubio a purtat discuţii cu mai mulţi aliaţi cheie ai SUA, înainte ca Trump să decidă dacă se implică în războiul dintre Israel şi Iran
Marco Rubio a purtat discuţii cu mai mulţi aliaţi cheie ai SUA, înainte ca Trump să decidă dacă ...
Avertisment de ultimă oră de la Banca Națională pentru cei care folosesc numerar. Banii cash care ies din circulație
Avertisment de ultimă oră de la Banca Națională pentru cei care folosesc numerar. Banii cash care ...
Mihai Fifor (PSD) îl atacă pe Bolojan: „Cineva s-a gândit „să răstoarne masa” şi criza politică se prelungeşte. Ţara rămâne, încă o dată, suspendată între declaraţii, indecizii, orgolii”
Mihai Fifor (PSD) îl atacă pe Bolojan: „Cineva s-a gândit „să răstoarne masa” ...
Prognoză vară 2025 în România. ANM: „Sunt posibile episoade de secetă, cu instabilitate atmosferică”
Prognoză vară 2025 în România. ANM: „Sunt posibile episoade de secetă, cu instabilitate atmosferică”
Încă un stat european, membru NATO, refuză să aloce 5% pentru apărare: „Este dreptul legitim al fiecărui guvern să decidă. Noi alegem să nu o facem”
Încă un stat european, membru NATO, refuză să aloce 5% pentru apărare: „Este dreptul legitim ...
Raportul Comisiei Europene, care constată că România nu şi-a îndeplinit promisiunile legate de scăderea deficitului, va fi avizat vineri de EcoFin
Raportul Comisiei Europene, care constată că România nu şi-a îndeplinit promisiunile legate de scăderea ...
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
Vacanță de lux în Antalya: 5.000 de euro pentru un sejur complet
Vacanță de lux în Antalya: 5.000 de euro pentru un sejur complet
Turiști români întorși din vacanță, deposedați de bijuterii de vameșii bulgari: „Mi-au zis că este o lege nouă, de câteva zile. Le-am cerut să îmi arate legea, au zis că încă nu a ajuns la ei”
Turiști români întorși din vacanță, deposedați de bijuterii de vameșii bulgari: „Mi-au ...
Netflix intră pe piața TV și își deschide propriile cinematografe
Netflix intră pe piața TV și își deschide propriile cinematografe
Afacerea pe care Lora a lansat-o în memoria mamei sale. Businessul de care vedeta se ocupă: „Mă simt aproape de mama mea când fac asta”
Afacerea pe care Lora a lansat-o în memoria mamei sale. Businessul de care vedeta se ocupă: „Mă ...
Bani de la stat pentru elevii claselor I – IX-a. Aproape 300.000 de școlari vor primi 1.000 de lei
Bani de la stat pentru elevii claselor I – IX-a. Aproape 300.000 de școlari vor primi 1.000 de ...
Preparatul pentru care străinii vin pe bandă rulantă în România. Renunță la Dubai pentru gustul tradițional
Preparatul pentru care străinii vin pe bandă rulantă în România. Renunță la Dubai pentru gustul ...
Ferrari frânează electrificarea: Fanii nu renunță la caii-putere pe benzină
Ferrari frânează electrificarea: Fanii nu renunță la caii-putere pe benzină
Horoscop 20 iunie. Zi tensionată înainte de weekend: o zodie se confruntă cu stres major la locul de muncă
Horoscop 20 iunie. Zi tensionată înainte de weekend: o zodie se confruntă cu stres major la locul ...
Sucul Dubai, produsul controversat care a ajuns pe rafturile unui cunoscut supermarket din România. Ce conține băutura și ce preț are
Sucul Dubai, produsul controversat care a ajuns pe rafturile unui cunoscut supermarket din România. ...