- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Record pe piața de fuziuni și achiziții în România. Țara ocupă locul 2 în topul piețelor cele mai active din Europa Centrală și de Est

12 Feb, 13:39 • Bumbeneci Diana
România este printre cele mai active piețe de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est. În 2023, deși volumul a scăzut, valoarea pieței s-a menținut.
Record pe piața de fuziuni și achiziții în România. Țara ocupă locul 2 în topul piețelor cele mai active din Europa Centrală și de Est

Piața de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions – M&A) din România a înregistrat o ușoară scădere în volum în 2023 comparativ cu anul anterior, dar valoarea tranzacțiilor a rămas constantă, conform unei analize realizate de Deloitte România. Numărul tranzacțiilor cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România a fost de 130 în anul precedent, în comparație cu 157 în 2022, când piața locală a înregistrat un nivel record.

Record pe piața de fuziuni și achiziții

Valoarea totală estimată a pieței a fost cuprinsă între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care tranzacțiile cu valori comunicate public au totalizat 4,9 miliarde de euro. Pentru a compara, valoarea tranzacțiilor în 2022 a fost situată între 6,5 și 7,5 miliarde de euro.

Această activitate plasează România pe locul al doilea în topul piețelor cele mai active din Europa Centrală și de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte România. Ponderea României în numărul total de tranzacții din regiune a crescut de la 13% în 2019, când a fost depășită de Polonia (37%) și Cehia (21%), la 15% în 2023, când a fost depășită doar de Polonia (44%) și a fost urmată de Cehia (13%) și Ungaria (8%).

Ai mai putea citi azi și: Ciclonul Mediteranean ajunge în România! Este alertă de ninsori și vreme severă în 27 de județe

Analizând cele mai active piețe de M&A din Europa Centrală și de Est în ultimii ani, observăm că acestea evoluează în direcții și ritmuri similare. Totuși, este de remarcat faptul că, deși anul trecut activitatea a înregistrat o contracție la nivel global, regional și local, România a înregistrat cea mai mică scădere a numărului de tranzacții din regiune, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket.

Spre comparație, media scăderii la nivelul Europei Centrale și de Est a fost de 20%, iar numărul de tranzacții din Cehia a scăzut cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este notabil faptul că, deși am observat această scădere în volum, valoarea pieței din România s-a menținut, datorită celor două tranzacții majore din 2023 – preluarea Enel de către Public Power Corporation și preluarea Profi Rom Food de către Ahold Delhaize.

Pentru anul 2024, ne dorim să observăm o creștere atât în volum, cât și în valoare a pieței de M&A din România, comparativ cu anii precedenți, urmând trendul de creștere observat în ultimii cinci ani. De asemenea, ne-ar bucura să vedem mai multe tranzacții în care actorii să fie exclusiv jucători locali”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară la Deloitte România.

fuziuni și achiziții
fuziuni și achiziții

Excluzând mega-tranzacțiile, cu valoare de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei tranzacții în 2023 a fost de 25 de milioane de euro.

Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacții în România în 2023 sunt imobiliare (28%), energie (15%), produse de consum și tehnologie (câte 11%). În ceea ce privește valoarea, sectorul energiei a contribuit cu 35% din totalul pieței, urmat de retail și distribuție (21%), imobiliare (14%), servicii financiare și produse de consum (câte 8%).

Dintre tipurile de investitori activi pe piața de fuziuni și achiziții în România în 2023, cei strategici au continuat să fie majoritari, reprezentând 87% din numărul total de tranzacții.

Investitorii strategici români au fost implicați în 29% din numărul total al tranzacțiilor înregistrate pe piața locală în 2023. Între investitorii strategici străini, cei din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pieței), urmați de cei olandezi (25%) și italieni (7%). În ceea ce privește numărul de tranzacții la care au fost implicați, se remarcă și investitorii din Polonia (8% din volumul pieței locale din 2023), cei din SUA (7%) și cei din Austria (6%).

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică care include linii de business precum Consultanță M&A, Servicii Suport Tranzacții, Consultanță Fiscală și Consultanță Juridică. Astfel, echipele de profesioniști Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacții.

Vezi și: ROBOR 12 februarie. BNR face anunțul momentului pentru milioanele de români care au credit în LEI

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult