- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 12 februarie. BNR face anunțul momentului pentru milioanele de români care au credit în LEI

12 Feb, 11:10 • Bumbeneci Diana
Românii care au credite în lei plătesc azi în funcție de ROBOR 12 februarie. Anunțul Băncii Naționale a României.
ROBOR 12 februarie. BNR face anunțul momentului pentru milioanele de români care au credit în LEI

ROBOR 12 februarie. Conform datelor publicate de Banca Națională a României, în prima zi a acestei săptămâni, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,09%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

ROBOR 12 februarie

Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,13%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

Ai mai putea citi azi și: Ciclonul Mediteranean ajunge în România! Este alertă de ninsori și vreme severă în 27 de județe

ROBOR sau IRCC?

ROBOR vs. IRCC
ROBOR vs. IRCC

Ambii indici – ROBOR și IRCC – sunt dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (cu excepția celor cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Trebuie subliniat că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.

ROBOR este folosit cu precădere pentru creditele acordate persoanelor juridice și a fost folosit și pe segmentul persoanelor fizice până în 2019, când s-a introdus IRCC.

Diferența dintre ROBOR și IRCC

IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de cca 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.

O altă diferență importantă cu impact asupra ratelor este perioada pe care o reflectă cei doi indicii: IRCC aplicabil din octombrie 2022 are la baza ratele zilnice din trimestrul 2 (perioada aprilie- iunie), ROBOR este actualizat la zi, deci între ROBOR și IRCC există o întârziere de până la 6 luni.

De la 1 ianuarie 2023, noul nivel al indicelui IRCC aplicabil în cazul creditelor consumatorilor este 5,98%, în creștere (5,71% – ianuarie 2023, 4,06% – la mijlocul lui 2022 și 2,65% după primul trimestru din 2022). Comparativ, indicele ROBOR la 3 luni s-a stabilizat puțin sub nivelul de 7%, deci între cei doi indici există o diferență de cca 1 punct procentual, iar diferențele se datorează în principal nivelului de lichiditate din piață.

Ce indice e mai bun dacă ai un credit?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică.

În realitate, există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere.

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, IRCC va fi în urma ROBOR, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre. Deci și ratele vor fi mai mici. Pe termen mediu și lung, în momentul în care ratele dobânzilor vor intra pe un trend descrescător reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja în 2021. Există mecanisme de trecere de la ROBOR la IRCC, însă trecerea înapoi la ROBOR nu este posibilă (legea prevede că pentru toate contractele noi se va aplica indicele IRCC). Pe lângă conversia creditului de la ROBOR la IRCC, o opțiune pentru a te proteja împotriva creșterii dobânzilor este trecerea la un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani. Trebuie să ai în vedere însă că dobânda la creditele cu dobândă fixă este, în general, mai mare decât dobânda variabilă.

Poți citi și: Se așteaptă scumpiri la raft. Ce prețuri vor plăti românii pentru alimente în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult