În unele restaurante sau baruri din România, aceste practici sunt deja implementate. De exemplu, într-o cafenea din Timișoara, clienții sunt stimulați să aducă propriile recipiente, beneficiind de o reducere de un leu. Proprietarul cafenelei, Bogdan Damian, explică modul în care alte țări au adoptat măsuri similare.
„Sunt țări unde lucrurile sunt un pic mai dezvoltate. De exemplu, tu când te duci prima oară în locație și vrei să mai devii client, îți cumperi produsul plus cana. Iar de la a doua vizită, și dacă vii cu cană murdară, îți lași cana murdară și primești produsul în cană curată.”, a declarat acesta pentru Stirileprotv.
În schimb, în restaurantele drive-thru, unde zilnic sunt folosite peste 500 de ambalaje pentru împachetarea produselor, tranziția la noul sistem va fi mai dificilă.
Noul regulament european a fost adoptat la sfârșitul anului trecut și prevede că, până în februarie 2027, toate cafenelele și restaurantele care comercializează produse la pachet trebuie să permită clienților să folosească propriile vase pentru transportul alimentelor și băuturilor.
Cu toate acestea, unii proprietari de restaurante atrag atenția asupra unor probleme legislative care trebuie rezolvate înainte de implementarea noii reguli. În prezent, legislația românească nu permite utilizarea recipientelor aduse de clienți în bucătăria restaurantelor, din motive de siguranță alimentară. Proprietarul unui restaurant, Florin Sandor, subliniază această provocare.
„Interacțiunea ambalajelor care sunt în interiorul spațiului nostru, contra celor care vin din exterior și de aici poate să apară contaminarea produselor.”, a spus acesta, pentru sursa citată.
O altă obligație impusă de noul regulament este informarea clienților despre posibilitatea utilizării recipientelor reutilizabile. Gabriel Tănăsoiu, proprietar de restaurant, consideră că măsura va avea un impact pozitiv asupra mediului.
„Eu cred că o să fie foarte benefic dacă ne uităm puțin la ce înseamnă să returnăm înapoi sticlele de pet. Nu mai vedem pe străzi plin de recipiente de suc, bere.”, este de părere antreprenorul.
Astfel, noile reguli europene vor aduce schimbări majore în industria restaurantelor și cafenelelor, dar pentru a putea fi aplicate eficient, trebuie să fie susținute de modificări legislative la nivel național. Până în 2027, comercianții va trebui să găsească soluții pentru a se adapta la aceste cerințe, având în vedere atât impactul asupra mediului, cât și siguranța alimentară.