- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 18 iunie 2024. Vești noi de la BNR pentru românii cu rate la bancă

18 Jun, 11:18 • Bumbeneci Diana
ROBOR 18 iunie. Banca Națională dă vestea cea mare pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bănci.
ROBOR 18 iunie 2024. Vești noi de la BNR pentru românii cu rate la bancă

ROBOR 18 iunie. Banca Națională anunță noul curs BNR pentru ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 18 iunie

Conform Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,01%, de la 6,02%, iar Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,04%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Diferența între ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indicatori principali utilizați în România pentru calcularea dobânzilor variabile la credite. ROBOR este rata medie a dobânzilor la care băncile românești se împrumută între ele pe termen scurt. Acesta este calculat zilnic de către Banca Națională a României și influențează costurile creditelor acordate de bănci, inclusiv creditele ipotecare și de consum. Fiind un indice interbancar, ROBOR poate fi influențat de fluctuațiile pieței financiare și de politicile monetare ale BNR.

IRCC, pe de altă parte, este un indice introdus în mai 2019 ca alternativă la ROBOR, destinat să ofere mai multă transparență și predictibilitate în costurile creditelor pentru consumatori. IRCC este calculat pe baza dobânzilor efective la tranzacțiile interbancare și reflectă media ponderată a acestor tranzacții. Acest indice este actualizat trimestrial și este considerat mai stabil decât ROBOR, deoarece nu reacționează la fel de rapid la schimbările de pe piață. Prin urmare, IRCC poate oferi o variantă mai previzibilă pentru cei care iau credite pe termen lung.

Diferențele dintre ROBOR și IRCC sunt semnificative, mai ales în ceea ce privește impactul asupra costurilor creditelor. În timp ce ROBOR poate oscila zilnic, influențând rapid ratele dobânzilor, IRCC, cu actualizările sale trimestriale, oferă o mai mare stabilitate și poate proteja consumatorii de variațiile bruște ale pieței.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult