- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 18 martie 2024. BNR face anunțul major pentru românii cu rate

18 Mar, 11:07 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță ROBOR 18 martie. Iată ce se întâmplă azi cu ratele deținute de români.
ROBOR 18 martie 2024. BNR face anunțul major pentru românii cu rate

ROBOR 18 martie. Banca Națională a României anunță evoluția ROBOR și IRCC la începutul săptămânii. Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 6,08%, de la 6,07%. De partea cealaltă, indicele ROBOR la 6 luni a stagat la 6,10%.

ROBOR 18 martie

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Vezi azi și: Încă 700 de lei pentru pensiile românilor. Cine sunt cei care se vor bucura de bani

ROBOR 18 martie
ROBOR 18 martie

ROBOR și IRCC în România

În România, ROBOR și IRCC sunt două dintre cele mai importante rate de referință folosite în domeniul financiar. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este o rată utilizată în principal pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei, în timp ce IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor) este o altă rată de referință utilizată pentru același scop. În continuare, vom explora diferențele și asemănările dintre aceste două rate:

ROBOR este determinat pe baza mediei ponderate a dobânzilor practicate de către un grup select de bănci în cadrul unei sesiuni de tranzacționare interbancară. În schimb, IRCC, pe de altă parte, este stabilit ca o medie a dobânzilor efective plătite de către consumatori pentru creditele în lei.

Atunci când vine vorba despre modul de calcul, ROBOR este calculat pe baza ofertelor făcute de bănci în cadrul pieței interbancare și reflectă costurile de finanțare ale acestora. IRCC este calculat pe baza datelor referitoare la dobânzile efective percepute consumatorilor pentru creditele lor, reflectând practic costul creditului pentru populație.

Volatilitate și sensibilitate la schimbări au amândoi indicii. ROBOR este adesea mai volatil decât IRCC, fiind influențat de schimbările din piața interbancară și de politica monetară a Băncii Naționale a României. IRCC, fiind bazat pe dobânzile percepute de consumatori, poate fi mai stabil în comparație cu ROBOR și poate reflecta într-o mai mică măsură fluctuațiile pieței.

În general, în România, ROBOR este adesea folosit în calculul dobânzilor la creditele acordate în lei, inclusiv creditele ipotecare și cele de consum. IRCC a fost introdus ca o alternativă la ROBOR, având în vedere sensibilitatea consumatorilor la fluctuațiile ROBOR și necesitatea de a oferi o rată de referință mai transparentă și mai predictibilă.

Citește și: Taxă de trecere pe cea mai așteptată autostradă din România. Sorin Grindeanu: „Va exista un sistem de vinietă, de taxe”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult