- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR 5 februarie. BNR confirmă ce se întâmplă azi cu creditele în LEI

05 Feb, 11:09 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță ce se întâmplă azi cu ROBOR. Sunt vizați românii care au credite în lei.
ROBOR 5 februarie. BNR confirmă ce se întâmplă azi cu creditele în LEI

Potrivit informațiilor Băncii Naționale a României, ROBOR 5 februarie nu aduce schimbări. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,10%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

ndicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,13%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

ROBOR 5 februarie

Ai putea citi: Se dau gratis 200.000 de euro. Cine sunt românii care beneficiază de finanțare

ROBOR 5 februarie
ROBOR 5 februarie

ROBOR vs IRCC

Ambii indici, ROBOR și IRCC, reprezintă dobânzi medii utilizate în piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate clienților de către bănci. Calculul dobânzilor la credite, cu excepția celor cu dobândă fixă, se realizează prin adăugarea indicelui de referință la marja băncii. Este important de subliniat că marjele nu pot fi modificate pentru un credit existent.

ROBOR este preferat în special pentru creditele acordate persoanelor juridice și a fost folosit și pentru segmentul persoanelor fizice până în 2019, moment în care a fost introdus IRCC.

Diferența dintre ROBOR și IRCC constă în faptul că IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie a cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Această diferență conduce la variații semnificative între ROBOR și IRCC pentru aceeași zi. În luna septembrie 2022, de exemplu, diferența a fost de aproximativ 2 puncte procentuale, cu dobânda IRCC fiind mai mică.

O altă distincție importantă, cu impact asupra ratelor, constă în perioada pe care o reflectă cei doi indici. IRCC, aplicabil din octombrie 2022, are la bază ratele zilnice din trimestrul 2 (aprilie-iunie), în timp ce ROBOR este actualizat zilnic, rezultând o întârziere de până la 6 luni între cei doi indici.

Începând cu 1 ianuarie 2023, noul nivel al indicelui IRCC aplicabil în cazul creditelor consumatorilor este de 5,98%, în creștere față de 5,71% în ianuarie 2023, 4,06% la mijlocul lui 2022 și 2,65% după primul trimestru din 2022. Comparativ, indicele ROBOR la 3 luni s-a stabilizat puțin sub 7%, rezultând o diferență de aproximativ 1 punct procentual, determinată în principal de nivelul de lichiditate din piață.

În teorie, alegerea dintre cei doi indici ar trebui să se bazeze pe obținerea celei mai mici rate. În practică, există mai multe aspecte de luat în considerare. Pe termen scurt, în perioadele de creștere a dobânzilor, IRCC va fi în urma ROBOR, datorită calculului pe baza datelor din două trimestre anterioare, conducând la rate mai mici. Pe termen mediu și lung, când dobânzile vor scădea, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni), ceea ce va încetini scăderea ratelor. S-a întâmplat deja în 2021.

Există mecanisme de conversie de la ROBOR la IRCC, dar revenirea la ROBOR nu este posibilă conform legii (pentru toate contractele noi se va aplica indicele IRCC). În plus, pentru a te proteja împotriva creșterii dobânzilor, o opțiune este trecerea la un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani. Trebuie avut în vedere însă că dobânda la creditele cu dobândă fixă este, în general, mai mare decât cea variabilă.

Vezi și: Ce pensie vor primi românii care au muncit 35 de ani cu salariul minim pe economie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult