- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR joi, 1 februarie 2024. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei în prima zi a lunii

01 Feb, 11:12 • Fundeanu Madalina
Banca Națională a României anunță ROBOR 1 februarie. Iată ce se întâmplă cu creditele românilor astăzi.
ROBOR joi, 1 februarie 2024. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei în prima zi a lunii

Banca Națională a României (BNR) anunță că astăzi, 1 februarie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,10%, de la 6,11%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,14%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Ai mai putea fi interesat de: Românii care au investit în titluri de stat ar putea avea randamente de 5-6%. Șeful Trezoreriei ia în calcul și creșterea numărului de emisiuni Fidelis

ROBOR BNR
ROBOR BNR

Ambii indici reprezintă dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (cu excepția celor cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Trebuie subliniat că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent.

Motivul pentru care cresc ratele din cauza indicelui ROBOR

ROBOR este un indice de mare importanță pentru întreaga populație, căci acesta are puterea de a influența în foarte mare măsură valoarea ratelor lunare. Relevant este faptul că influența acestui indicator de referintă se simte doar la creditele în lei și doar la cele cu dobândă variabilă, cele din urmă fiind niște credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii, la care se adauga ROBOR.

În acest caz, indicele luat în calcul de către bănci în momentul fixării dobânzii este cel stabilit de Banca Națională a României (BNR) în ultima zi lucrătoare a lunii trecute sau în prima zi lucrătoare a lunii iîn curs, din 3 în 3 luni sau din 6 în 6 luni, conform smilecredit.ro.

Vezi mai multe știri: Vești proaste pentru români. Ce dobândă oferă acum băncile pentru un depozit pe 12 luni