- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România își joacă toate șansele pentru a intra în spațiul Schengen! Marcel Ciolacu: „În ceea ce priveşte Schengen-ul, eu am să mă lupt până în ultima clipă şi cred că aşa este corect.”

16 Nov, 09:38 • Oprea Alina
Aderarea României la Spațiul Schengen este un proces care nu pare să se mai termine. Foarte mulți factori au împiedicat aderarea acesteia, însă Marcel Ciolacu vine cu afirmații dure, confirmând că România trebuie să joace toate șansele!
România își joacă toate șansele pentru a intra în spațiul Schengen! Marcel Ciolacu: „În ceea ce priveşte Schengen-ul, eu am să mă lupt până în ultima clipă şi cred că aşa este corect.”

Spațiul Schengen este o problematică ce pare că nu își găsește rezolvare în cazul României. Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că este momentul ca România să își joace toate șansele pentru aderarea României. Acesta a fost întrebat, în decursul serii de miercuri, despre demersurile la zi ale autorităților de la București privind aderarea României.

„În ceea ce priveşte Schengen-ul, eu am să mă lupt până în ultima clipă şi cred că aşa este corect. Am avut o întâlnire cu AMR-ul, cu primarii marilor municipii şi am zis: ‘Domnule, cred că cea mai prostească zicală românească e: ‘capul plecat, sabia nu-l taie’. Este cazul să ne jucăm şansele până la capăt. Cancelarul Nehammer – fiindcă nu Austria şi nu austriecii – a transmis foarte clar că nu este de acord, fără nicio motivaţie.”, a declarat Marcel Ciolacu, conform știrileprotv.ro.

Vezi mai multe despre: Ultimele negocieri pentru aderarea României la Schengen. Marcel Ciolacu îi transmite un mesaj tranșant cancelarului Karl Nehammer

România, pași repezi către Spațiul Schengen

Premierul a fost întrebat cu privire asupra demersurilor pe care le face, iar acesta a menționat că recenta întâlnire a social-democraților europeni de la Malaga a fost adoptată o rezoluție prin care se arată susținerea pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Eu am participat la Malaga cu toată familia social-democrată europeană şi am avut o rezoluţie a congresului, votată de congres, cum că toţi liderii social-democraţi, fără excepţie, susţin aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen de îndată.

Ciolacu, Schengen
Ciolacu, Schengen

Mai mult, preşedinţia, în acest moment, a Consiliului European este a Spaniei, unde prim-ministrul Pedro Sanchez a spus foarte clar că va face tot ce ţine de Spania şi de el personal să închidem odată discuţia cu spaţiul Schengen. Cancelarul Scholz mi-a spus: ‘Marcel, voi face tot ce ţine de mine şi de diplomaţia Germaniei ca să încercăm să influenţăm decizia cancelarului Nehamer.”, a completat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

În cazul Austriei, Marcel Ciolacu a afirmat faptul că partea austriacă a depășit o linie roșie.

„Nu-mi plac nici minciunile, nu-mi place nici ipocrizia. Înţeleg bunele intenţii, dar am depăşit linia roşie, nu mai vorbim de bune intenţii. Eu te iau de bună-credinţă cât timp pot discuta cu tine. Dacă tu eşti obtuz şi noi am hotărât altceva, pleacă, domnule, acasă, pleacă, domnule, tu, din Schengen, dacă ţi se pare că-i migraţie. În primul rând, este o umilinţă pentru toţi românii – şi din interiorul ţării, şi din afara ei. E o nedreptate. Românii reacţionează în acest fel când sunt nedreptăţiţi.

Ei ştiu că România, acum, merită să fie în spaţiul Schengen. Şi a venit un cancelar, al Austriei, şi a spus că el nu e de acord, fără să justifice. Aici este marea dramă a noastră. Repet, când depăşeşti linia roşie fără nicio reţinere, poţi să fii oricine şi în lumea politică, în momentul acela iei o decizie radicală. Domnule, nu eşti cu noi, îţi spune Comisia, îţi spune Consiliul, îţi spune Parlamentul European, îţi spune familia ta europeană, spune toată Europa că locul României este în spaţiul Schengen şi tu spui ‘nu’. Înseamnă că pe tine te dirijează altcineva.

Domnule, dacă te dirijează Putin, fiindcă tu imporţi în continuare gaze din Rusia, ieşi, mă, afară din familia noastră. Pleacă tu din Schengen. Puneţi sârmă ghimpată, treaba ta ce faci la graniţă.”, a concluzionat Premierul României, conform sursei citate anterior.

Vezi mai multe despre: Marcel Ciolacu, întrevedere cu ambasadorul olandez la București. Olanda sprijină România în demestrul aderării la Schengen