- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimele negocieri pentru aderarea României la Schengen. Marcel Ciolacu îi transmite un mesaj tranșant cancelarului Karl Nehammer

15 Nov, 23:15 • Fundeanu Madalina
Premierul Marcel Ciolacu a explicat care este stadiul negocierilor cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Acesta a profitat de moment și nu a ezitat să-i transmită un mesaj cancelarului Karl Nehammer.
Ultimele negocieri pentru aderarea României la Schengen. Marcel Ciolacu îi transmite un mesaj tranșant cancelarului Karl Nehammer

Premierul Marcel Ciolacu a explicat care este stadiul negocierilor cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen şi a profitat de moment pentru a-i transmite un mesaj tranșant cancelarului Karl Nehammer, potrivit Antena 3 CNN.

Stadiul negocierilor cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen

Întrebat dacă în acest moment mai putem spera ca Germania sau Comisia Europeană ar putea să convingă Austria să nu mai împiedice aderarea României la spaţiul Schengen, premierul Marcel Ciolacu a spus:

„Eu am să mă lupt până în ultima clipă și cred că așa este corect. Este cazul să ne jucăm șansele până la capăt. Cancelarul Karl Nehammer, nu Austria și nu austrieci, a transmis foarte clar că nu este de acord, fără nicio motivație.

Toată familia social-democrată europeană susţine aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen de îndată. Mai mult, în acest moment primul ministru al Spaniei, Pedro Sánchez, a spus foarte clar va face tot ce ține de Spania și de el personal să închidem o dată discuția cu spațiul Schengen.

Cancelarul Olaf Scholz a spus că va face tot ce ține de el și diplomația Germaniei ca să încercăm să influențăm decizia cancelarului Karl Nehammer.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, despre fondurile pentru majorarea pensiilor: „Există bani și legea pensiilor se va pune în aplicare. Anul viitor pensiile vor crește de două ori”

Schengen Marcel Ciolacu
Schengen Marcel Ciolacu

Am înțeles astăzi de la președintele Nicolae Ciucă că și PPE-ul a avut o rezoluție cum că îi atrag atenția cancelarului Nehammer, care e popular şi face parte din familia lor, să-și schimbe părerea.

Din punctul meu de vedere, e prea puțin. Noi am avut în rândul socialilor democrați o problemă cu primul ministru al Slovaciei. A avut niște declarații de susținere a lui Putin. N-am strâns și am luat decizia și l-am exclus din familia noastră.

Dacă majoritatea din familia ta hotărăște să susțină România și Bulgaria, dacă nu ești de acord, eu cred că familia populară europeană ar trebui să ia o măsură, să-l excludă pe cancelarul Nehammer din familia lor.

Așa funcționează democrația. Nu-mi plac nici minciunile, nu-mi place nici ipocrizia. Înțeleg bunele intenții. Da, am depășit linia roșie, nu mai vorbim de bune intenții. Eu te iau de bună credință cât timp pot discuta cu tine. Dacă tu ești obtuz şi noi am hotărât altceva… pleacă domne acasă. Pleacă domnule tu din Schengen, dacă ți se pare că-i migrație.”.

Marcel Ciolacu, mesaj pentru Karl Nehammer

„În primul rând, este o umilință la adresa poporului român. E o nedreptate. Românii reacționează în acest fel când sunt nedreptățiți. Ei știu că România acum merită să fie în spațiul Schengen. Și a venit un cancelar al Austriei și a spus că el nu e de acord, fără să justifice. Aici este marea noastră dramă. Repet, când depășești linia roșie fără nicio reținere, poți să fii oricine în lumea politică. În momentul acela iei o decizie radicală.

Când îţi spune Comisia, Consiliul, Parlamentul European, îți spune familia ta europeană, că locul României este în spațiul Schengen și tu spui nu, înseamnă că pe tine te dirijează altcineva.

Dacă te dirijează Putin, fiindcă tu iei în continuare gaze din Rusia, ieşi afară din familia noastră. Pleacă tu din Schengen, pune-ți sârmă ghimpată ceva la graniță”, a spus premierul Marcel Ciolacu, pentru sursa citată.

Vezi și: Declarații de ultim moment ale lui Marcel Ciolacu despre bugetul anului 2024! „Trebuie să construim bugetul pe anul viitor și avem două ministere importante”