- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România își pierde studenții. Tinerii din țară sunt tot mai interesați de universitățile din străinătate. Programele preferate de studenți

08 May, 09:53 • Lupu Alexandra
Universitățile din străinătate sunt la mare căutare în rândul tinerilor din România. Iată ce programe sunt preferate.
România își pierde studenții. Tinerii din țară sunt tot mai interesați de universitățile din străinătate. Programele preferate de studenți

Tinerii din România prezintă din ce în ce mai mult interes față de universitățile din străinătate. Potrivit primelor informații relatate de zf.ro, accesul la o cultură nouă și programe mult mai stabile pe pasiunile personale sunt câteva dintre motivele pentru care studenții preferă să se specializeze în alte țări.

De ce universitățile din România pierd studenții

Posibilitatea de a învăța în universitățile din străinătate și aceea de a aplica noțiunile în practică, în domeniile de interes, este cea mai mare motivație pentru tinerii care aleg să caute la finalul liceului sau al studiilor de licență oferte educaționale în afara granițelor. Mai mult decât atât, studenții aleg să se specializeze în alte țări, tocmai pentru că au acces la o cultură nouă și pentru că programele pe care le aleg sunt mult mai fixate pe propriile pasiuni.

Ultimele date arată că cei mai mulți tineri din România pleacă din țară pentru a studia la universitățile din Olanda, Belgia, Germania, Italia și Franța. Mai mult decât atât, studenții au la dispoziție un serviciu de finanțare special, care sunt nefinanțabili pentru bănci, prin intermediul căruia primesc suma de 25.000 de euro pe toată perioada studiilor.

În România, interesul pentru universitățile din străinătate este din ce în ce mai mare, astfel, cererile de finanțare sunt în creștere. Cele mai multe cereri de finanțare sunt pentru studiile de medicină în afara granițelor. Din acest punct de vedere, Alexandru Ghiță, președintele FINS, adaugă că cei mai mulți tineri din România preferă programele de științe aplicate. Totodată, reprezentantul menționează că studenții caută programe concrete, ancorate în practică, dar mai ales, posibilități educaționale pe care nu le regăsesc în România.

Citește și despre următorul subiect: SONDAJ: 41% dintre români rămân fără bani cu o săptămână înainte de salariu. Cel mai puţin se plâng bucureştenii cu studii înalte

„Multe dintre programele la care merg studenţii pe care îi finanţăm noi sunt programe de ştiinţe aplicate, ele sunt foarte concrete, foarte ancorate în practică.

Focusul este de a-i face pe oameni profesionişti, să poată lucra în domeniul lor de mâine. Sunt şi oameni care vor anumite programe care sunt mult mai de nişă, pe care poate nu le regăsesc aici.

Mai sunt şi cei care se regăsesc mai degrabă într-o cultură vestică decât cea din România, dar aş zice că sunt mai degrabă o minoritate”, a explicat Alexandru Ghiţă, preşedintele FINS.

Studenți
Studenți

Pragul maxim de finanțare pe care îl poate obține un student de la FINS este de 25.000 de euro pe parcursul studiilor, iar suma este redirecționată către taxele de școlarizare, hrană, chirie, transport sau bani de buzunar. În ultimii 2 ani, societatea a aprobat peste 200 de finanțări, iar valoarea creditelor semnate a ajuns la peste 4 mil. euro. 80% dintre tinerii finanțați sunt români, iar restul vin din Grecia, Italia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, Franța și Slovacia.

Cele mai scumpe țări, raportându-ne la nivelul de trai, în care tinerii din România aleg să meargă sunt Marea Britanie, Elveția și Norvegia. Din acest punct de vedere, președintele FINS precizează că studenții sunt mult mai conștienți de realitatea creditului, dar mai mult decât atât, sunt mult mai cumpătați. Astfel, Alexandru Ghiță relatează că, dacă înainte studenții cereau finanțare doar pentru a se concentra exclusiv pe studii, acum există mai mulți tineri care, pe lângă ajutorul financiar, aleg să muncească part-time pentru a se susține.

„Studenţii au devenit mai conştienţi de realităţile creditului lor, sunt mai cumpătaţi, nu mai ies în oraş, ci aleg să gătească, îşi iau joburi part-time mai repede decât o făceau înainte.

Dacă până acum erau oameni care luau finanţare de la FINS şi se concentrau exclusiv pe studii, acum e o pondere din ce în ce mai mare de oameni care iau minimum de finanţare şi muncesc part-time pentru a reuşi să se susţină”, a mai spus preşedintele FINS.

Te-ar putea interesa și: Guvernul a decis! Elevii și studenții primesc bani de la stat pentru achiziția de calculatoare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutor