- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc. Este total interzis să facă asta

10 Jun, 21:00 • stefan.vlad
Amenzi usturătoare pentru românii care locuiesc la bloc, dacă nu respectă niște reguli simple privind spațiile comune, care trebuie să rămână libere pentru siguranța în caz de urgență. Asociațiile de proprietari pot impune reguli interne.
Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc. Este total interzis să facă asta

Românii trebuie să păstreze curățenia și să respecte regulile impuse. De curând, autoritățile au întărit controalele și sancțiunile pentru cei care lasă biciclete, cărucioare sau alte bunuri pe casa scării ori în alte zone accesibile tuturor locatarilor.

Românii pot primi amenzi între 2.500 și 5.000 de lei

Legea interzice clar utilizarea spațiilor comune – inclusiv scările, holurile, subsolurile sau podurile – pentru depozitarea obiectelor care pot obstrucționa căile de acces sau evacuare în situații de urgență, cum ar fi incendii. Blocarea acestor căi reprezintă un pericol major pentru siguranța tuturor locatarilor, iar încălcarea acestor prevederi atrage amenzi serioase, cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei.

Pentru a evita astfel de sancțiuni, locatarii sunt sfătuiți să depoziteze obiectele personale doar în spațiile private sau în locurile special amenajate, dacă acestea există.

Centrul Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă spune că, pentru ca toți locatarii să fie în siguranță în caz de incendiu, căile de evacuare din bloc – cum sunt scările și holurile – trebuie să rămână mereu libere și ușor de folosit.

Citește și: Amendă pentru gunoi scos la ora greșită. Regula care îți poate goli portofelul

Legea care poate pune vieți în pericol pe autostradă

În Germania, o prevedere din Codul Rutier (StVO) care reglementează intrarea pe autostradă este considerată de mulți experți auto periculoasă. Conform legii, șoferii sunt obligați să se oprească la capătul benzii de accelerare, dacă nu pot intra în siguranță pe prima bandă.

Însă, în trafic fluent, această regulă devine riscantă, deoarece vehiculele de pe autostradă circulă cu viteză mare, iar o oprire bruscă poate duce la accidente grave.

Specialiștii recomandă ignorarea formală a legii și utilizarea temporară a benzii de urgență pentru a evita coliziuni, chiar dacă acest gest este pasibil de amendă.

Majoritatea instructorilor și experților auto germani susțin că, în loc să respecte orbește această regulă, șoferii ar trebui să se asigure că intrarea în trafic se face fluid și în siguranță, chiar dacă asta implică încălcarea formală a codului rutier. Alternativa, adică oprirea completă, este considerată mult mai periculoasă decât o eventuală sancțiune.

Urmărește Daily Business pe Google News