- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care dețin mașini vor plăti un impozit special de la 1 ianuarie 2024. Câți bani vor scoate din buzunar șoferii

08 Nov, 11:02 • Bocioacă Bianca
Vești proaste pentru șoferii români. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 un impozit special se aplică unor proprietari de mașini. Câți bani vor fi nevoiți să scoată din portofel.
Românii care dețin mașini vor plăti un impozit special de la 1 ianuarie 2024. Câți bani vor scoate din buzunar șoferii

Printre noile măsuri fiscale prevăzute în Legea 296/2023, un nou impozit special a apărut și se va aplica începând din data de 1 ianuarie 2024 pentru anumite mobile și imobile. Șoferii români sunt direct afectați de noua măsură.

Această lege introduce un nou impozit, care se va aplica persoanelor fizice care dețin în proprietate clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 de lei, dar și persoanelor fizice sau juridice care dețin mașini înregistrate în România cu o valoare de achiziție individuală care depășește 375.00o de lei, scrie cancan.ro.

Citește și: Noua lege a pensiilor speciale a fost promulgată! Multiple modificări au fost aplicate: impozitare progresivă pentru unele pensii, iar pensia nu va depăși salariul din ultima lună de activitate

Românii trebuie să știe că impozitul special pentru bunurile mobile și imobile de valoare mare se aplică următoarelor categorii de contribuabili conform prevederilor legii:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în cazul în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
  •  persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul este datorat pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc transferul de proprietate al autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea celor 5 ani de la acea dată, în cazul autoturismelor pentru care transferul de proprietate s-a realizat anterior.

Citește și: Guvernul a aprobat noul pachet de măsuri fiscale. Salariul minim pe economie se majorează

Acest impozit special este calculat în funcție de încadrarea în una dintre situațiile de mai sus, după cum urmează:

  • în cazul proprietăților care constau în clădiri rezidențiale, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către autoritatea fiscală locală prin decizia de impunere, și plafonul de 2.500.000 lei;
  • în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozit special – cum se plătește

Cei ce se încadrează la plata acestui impozit special au obligația de a calcula și declara impozitul până la data de 30 aprilie sau 30 decembrie, în funcție de tipul bunului impozitat, fie că este vorba de imobile sau autoturisme.

Impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare se achită către bugetul de stat astfel:

  • până la data de 30 aprilie a anului fiscal curent pentru care este datorat, de către contribuabilii care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, sunt proprietari sau co-proprietari ai clădirilor rezidențiale situate în România, în situația în care valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
  • până la data de 31 decembrie a anului fiscal curent, de către persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, iar valoarea de achiziție individuală depășește 375.000 lei.