- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care vor trece granița zilele acestea riscă să aștepte ore în șir! CNAIR a făcut anunțul

27 Mar, 22:15 • Bumbeneci Diana
Marți, 28 martie, trecerile de frontieră ar putea fi îngreunate. CNAIR anunță că aplicația e-Tarifare2 intră în mentenanță.
Românii care vor trece granița zilele acestea riscă să aștepte ore în șir! CNAIR a făcut anunțul

Lucrările de mentenanţă la aplicaţia internă e-Tarifare2 pot afecta activităţile de control în punctele de trecere a frontierei. Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, conform unui comunicat remis Agerpres.

Alertă pentru românii care vor trece granița

Activităţile de control specifice în cadrul punctelor de trecere a frontierei şi a punctelor de control ar putea fi afectate marţi, în intervalul orar 6:00 – 7:30. Se anunță schimbări în trafic în urma lucrărilor de mentenanţă efectuate la aplicaţia internă e-Tarifare2, a anunţat luni Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Vezi și: Alertă pentru românii care se află sau călătoresc în Franța. Se anunță noi proteste

graniță România
graniță România

„CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri şi autostrăzi că în cadrul procesului de îmbunătăţire a activităţilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi punctele de control ale Agenţiilor de Control şi Încasare, marţi, 28.03.2023, în intervalul orar 06:00 – 07:30, sunt programate lucrări de mentenanţă/upgrade a aplicaţiei interne e-Tarifare2, perioadă în care pot fi afectate activităţile de control specifice CNAIR”, menţionează compania.

România nu scapă de tarifare la graniță

Amintim că România și-a asumat prin PNRR să schimbe modalitatea de taxare pentru folosirea drumurilor, în speță tarifele pentru roviniete, un prim scenariu fiind prezentat recent la Ministerul Transporturilor. Noile tarife ar urma să fie aplicate din anul 2026.

Potrivit scenariului prezentat, autoturismele ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.

Scenariul prezentat de consultant face referire ca rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, o creștere de aproape 40%. Ea ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, astfel încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%. Mașinile care au norme de poluare ceva mai mici vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă: între 30% și 10%.

Te mai poate interesa și: Bulgaria face un pas mare în proiectul autostrăzii de la granița cu România. A fost semnat contractul pentru primii 40 km Ruse – Veliko Tarnovo

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult