- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii continuă să șocheze autoritățile! O cooperativă agricolă din Botoșani, acuzată că a obținut ilegal 1 milion de lei de la APIA

09 May, 11:25 • Bumbeneci Diana
O cooperativă a reușit să obțină sume colosale de bani de la APIA, deși deținătorii firmei nu aveau acest drept. Ce au descoperit autoritățile întrece orice.
Românii continuă să șocheze autoritățile! O cooperativă agricolă din Botoșani, acuzată că a obținut ilegal 1 milion de lei de la APIA

Conducerea Cooperativei Agricole Cozancea Farm din Botoșani primește în prezent acuzații grave din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Firma este suspectată de fraudă în obținerea de subvenții APIA în valoare de aproape un milion de lei.

Bani luați pe nedrept de la APIA

Soțul și soția care conduc această cooperativă sunt acuzați că au folosit documente false pentru a obține subvenții APIA, cauzând un prejudiciu de 988.883 de lei Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură. Potrivit rechizitoriului, cei doi ar fi depus documente și declarații false în campaniile agricole din 2011, 2012, 2014 și 2015, pentru a primi în mod injust subvenții pentru terenurile destinate pășunii din comuna Blândești.

Citește și: Anunțul zilei de la APIA! Intră banii în contul românilor. Sunt 24 de milioane de euro în joc

Procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată a celor doi sub acuzația de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii frauduloase de fonduri europene. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile deținute de cei doi inculpați, care sunt și reprezentanți ai cooperativei agricole Cozancea Farm. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Botoșani pentru judecare, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Într-un alt caz, Parchetul European a deschis anchetă împotriva a trei fermieri din Galați, suspectați de fraudă cu fonduri europene în valoare de 1,7 milioane de euro. Aceștia ar fi accesat fonduri pentru proiectarea sistemelor de irigații, iar procurorii susțin că au manipulat procedura de achiziție astfel încât lucrările să fie atribuite unei firme înregistrate pe numele mamei unuia dintre ei.

Suspecții ar fi folosit documente false pentru a realiza acest lucru, iar în urma efectuării a opt percheziții domiciliare, toți cei implicați au fost audiați la sediul Parchetului European din Iași. Cei trei fermieri sunt acum cercetați pentru fraudă cu fonduri europene și au fost plasați sub control judiciar, fiind interziși să intre în contact cu alte părți implicate în proces.

Vezi și: Guvernul a anunțat cine sunt românii EXCLUȘI de la plată în 2024. Lista APIA

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult