- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul zilei de la APIA! Intră banii în contul românilor. Sunt 24 de milioane de euro în joc

29 Apr, 12:45 • Bumbeneci Diana
Au început plățile la APIA. Sunt 24 de milioane de euro în joc pentru plățile ce vor fi livrate începând cu luni, 29 aprilie 2024.
Anunțul zilei de la APIA! Intră banii în contul românilor. Sunt 24 de milioane de euro în joc

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început o nouă rundă de plăți pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în anul 2023. Plățile au fost efectuate începând cu prima zi a acestei săptămâni.

Au început plățile la APIA

Potrivit unui comunicat al agenției, peste 123,9 milioane lei, adică 24 de milioane de euro, au fost banii trimiși către conturile fermierilor la sfârșitul săptămânii trecute.

„Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123.993.191,32 lei (24.931.632,6 euro), din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Buget Naţional(BN), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) și din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI)”, informează APIA.

Citește azi și: Record la prețurile carburanților, după 10 luni. Benzina, mai scumpă decât motorina

Sumele au fost împărțite astfel:

  • 47.195.751,26 lei (9.489.444,31 euro)din FEGA;
  • 75.914.078,08 lei (15.263.713,30 euro)din BN;
  • 883.361,98 lei (178.474,99 euro) din fonduri FEADR, BN1 și EURI.

Potrivit APIA, plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA și BN se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsurile/intervențiile finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

„ Sprijinul financiar aferent FEGA – Flux Financiar

În ceea ce privește sistemul de finanțare în cazul FEGA, cf. art.17 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Comisia pune la dispoziția statelor membre sumele necesare pentru finanțarea cheltuielilor eligibile, sub forma unor plăți lunare, pe baza declarațiilor de cheltuieli transmise și semnate de agențiile de plăți acreditate sau de organismul de coordonare acreditat din fiecare statul membru.

Plățile lunare se efectuează de către serviciile tehnice ale Comisiei Europene către fiecare stat membru cel târziu în a treia zi lucrătoare din cea de a doua lună care urmează celei în care s-au efectuat cheltuielile.

Până la transferarea plăților lunare de către Comisie, resursele necesare pentru a face față cheltuielilor se mobilizează de către statul membru din bugetele proprii.

În cazul României, prin cadrul național de reglementare existent, MADR este autorizat să gestioneze contribuția financiară a Uniunii Europene, în limita plafoanelor anuale şi alocărilor care revin României.

MADR în calitate de ordonator principal de credite prevede anual în bugetul de stat al României, valoarea totală estimată corespunzătoare implementării schemelor de sprijin direct şi măsurilor finanțate din FEGA. Aceste sume de la bugetul de stat sunt puse la dispoziția Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (”APIA”) pentru efectuarea plăților către beneficiarii de fonduri, în baza cererilor de plată depuse de aceștia” anunță APIA.

Te mai poate interesa și: Se deschid primii kilometri din Autostrada Moldovei A7. Sorin Grindeanu: „În acest moment sunt în diverse stadii de construcție toate cele 13 loturi”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult