- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii, loviți de noi creșteri de prețuri. Peștele proaspăt sau la conservă, mai scump cu aproape 12% în februarie

25 Mar, 14:41 • Adrian Popovici
Datele Institutului Național de Statistică arată că peștele, proaspăt sau la conservă, a avut parte de o scumpire de aproape 12% în februarie 2024 față de aceiași perioadă din 2023.
Românii, loviți de noi creșteri de prețuri. Peștele proaspăt sau la conservă, mai scump cu aproape 12% în februarie

Peștele, una dintre puținele delicatesele  pe care creștinii ortodocși au voie să le consume în postul Paștelui, a avut parte de o scumpire semnificativă în luna februarie. După cum arată datele Institutului Național de Statistică, au avut loc creșteri de preț importante, atât la peștele proaspăt, dar și în cazul celui vândut la conservă, după cum arată Economica.

Datele oferite de INS arată faptul că în luna februarie 2024, peștele proaspăt a avut parte de o scumpire de 11,53%, atunci când este comparat cu prețurile din magazine și piețe din luna februarie a anului trecut. Din nefericire, o situație similară se observă și în cazul conservelor de pește, acestea scumpindu-se în același interval cu 10,97%.

În ultima lună, cei care au monitorizat evoluția prețurilor la produsele din pește au constat că codul file, congelat, a înregistrat cea mai semnificativă creștere în preț. Comparativ cu anul 2023, în luna februarie, prețul acestuia a crescut cu 16,6%. În același timp, macroul oceanic afumat s-a scumpit cu 14,9%, iar carasul de apă dulce proaspăt cu 14,7%. Aceste creșteri considerabile reflectă o tendință generală de majorare a prețurilor la toate tipurile de pește.

Cu toate acestea, nu toate produsele de pește au înregistrat creșteri la fel de pronunțate în ceea ce privește prețurile. De exemplu, creveții congelați au avut cea mai mică creștere a prețului, înregistrând o majorare de doar 5,6%.

După cum arat datele Institutului Național de Statistică, în medie, românii au consumat în 2022 736 grame de pește sau produse derivate.

Peștele s-a scumpit cu 10% în februarie 2024 față de 2023
Peștele s-a scumpit cu 10% în februarie 2024 față de 2023

Te-ar putea interesa și: Ultimă oră. Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită până la finalul anului 2024

Peștele, printre alimentele care s-au scumpit în această perioadă

Din nefericire pentru cei care vor să țină postul Paștelui, această perioadă a început cu o serie de scumpiri și la fructele și legumele preferate. Conform comercianților, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că începutul perioadei de post a creștinilor ortodocși s-a suprapus cu Săptămâna Mare a romano-catolicilor, transmite Adevărul.

„Acum încep cu ridichile și am luat și varză. Prețurile sunt un pic mai «frumoase» decât până acum, dar nu avem ce face, ne adaptăm. Au crescut față de zilele trecute, dar nu foarte mult și așa e în ultima vreme, cresc mereu”, spune un bărbat venit la cumpărături la piață.

„Toate sunt scumpe, mai ales la pensia noastră. Nu știu dacă au crescut prețurile pentru că nu prea vin la piață”, a explicat o pensionară.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț major despre plafonarea prețurilor la alimente, energie și gaze. „Cea mai importantă aşteptare a românilor în 2024!”