- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii pot începe să răsufle ușurați! BNR anunță că inflația va coborî uimitor

22 May, 17:47 • Constantin Cristina
Vești extraordinare pentru români! Inflația va coborî la nivelul de o cifră în trimestrul următor. Iată data la care inflația va scădea uimitor de mult.
Românii pot începe să răsufle ușurați! BNR anunță că inflația va coborî uimitor

BNR a anunțat că inflația este pe cale să aibă un procent uimitor de mic, mai exact de o cifră, în următorul trimestru și la 7,15 în decembrie 2023, comparativ cu 7% în proiecția precedentă, potrivit Minutei ședințe de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 10 mai 2023, a precizat Agerpres.

Vezi și: Vești bune pentru români. Rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în aprilie 2023. INS a făcut anunțul astăzi!

BNR anunță că inflația va coborî uimitor

Instituția preconizează ca inflația va coborî până la 4,2% în decembrie 2024.

„În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă perspectiva inflaţiei evidenţiată în prognoza din luna februarie, indicând scăderea pe mai departe a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie aproape similară celei anticipate anterior. Prin urmare, rata anuală a inflaţiei va coborî probabil la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1 la sută în decembrie 2023, faţă de 7,0 la sută în proiecţia precedentă, iar apoi se va reduce la 4,2 la sută în decembrie 2024, la fel ca în prognoza anterioară, şi la 3,9 la sută în martie 2025, rămânând uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se arată în minuta ședinței BNR din 10 mai

Scăderea ratei anuale a inflației va fi influențată în continuare de factori pe partea ofertei, fapt de la care se așteaptă creșteri semnificative în următoarele trimestre, a menționat BNR.

Principalele influențe sunt anticipate să decurgă din efecte de bază dezinflaționiste şi din corecții descendente ale cotațiilor unor mărfuri – inclusiv ale materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionării piețelor en-gros – precum şi din ameliorarea considerabilă a funcționării lanțurilor globale de producție şi aprovizionare, cărora li se alătură impactul prezumat al actualei configurații a schemelor de plafonare a prețurilor la energie.

BNR, inflația în scădere
BNR, inflația în scădere

 

 

BNR mai atrage atenția în privința prețurilor combustibililor, deoarece nu se știe concret evoluția viitoare, fiind dependentă de mișcarea cotației petrolului, dar și în ceea ce privește evoluția în perspectivă a prețurilor LFO (prețuri volatile ale alimentelor).

Din partea factorilor fundamentali sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai intense decât în evaluările anterioare, şi în atenuare mai graduală, au concluzionat membrii Consiliului, dată fiind perspectiva restrângerii treptate a excedentului de cerere agregată şi de la nivelul în creştere atins în trimestrul IV 2022, implicând închiderea acestuia doar la finele orizontului prognozei. Totodată, dinamica costului unitar cu forţa de muncă va mai creşte probabil pe ansamblul anului curent, deşi mult mai modest decât în 2022, au apreciat unii membri ai Consiliului.

„S-a sesizat că inflaţia de bază va recepta însă tot mai pregnant influenţele dezinflaţioniste decurgând din efecte de bază şi din ajustări descendente ale cotaţiilor mărfurilor – îndeosebi pe segmentul alimentelor procesate – precum şi din ameliorarea funcţionării lanţurilor globale de valoare adăugată. Acestora li se vor alătura cele generate de descreşterea treptată, dar mai rapidă decât în prognoza precedentă, a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, precum şi a dinamicii preţurilor importurilor, de la un nivel totuşi în creştere şi în trimestrul I 2023 şi superior celui anticipat.

În acelaşi timp, efectele inflaţioniste venite din costurile şi marjele de profit ale firmelor se vor atenua probabil în scurt timp, iar apoi se vor epuiza, inclusiv pe fondul slăbirii cererii de consum şi al tendinţei de temperare a inflaţiei, au susţinut mai mulţi membri ai Consiliului. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat este aşteptată să scadă treptat din trimestrul II 2023, coborând la 9,3 la sută în decembrie 2023, faţă de 9,8 la sută în proiecţia anterioară, şi la 4,3 la sută la finele orizontului proiecţiei, comparativ cu nivelul de 4,7 la sută anticipat anterior pentru luna decembrie 2024”, se precizează în minuta BNR.

Rata inflației a scăzut la 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83%, iar serviciile cu 10,64%, potrivit INS.

Alte articole: Avertisment de la Banca Centrală Europeană (BCE): lupta contra inflației ridicate nu s-a terminat