În urma unui control efectuat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), s-a luat decizia de a elimina primele uriașe, de până la 100.000 de euro, pe care angajații Romsilva le primeau la pensionare. Această măsură vine în contextul unor nereguli financiare majore descoperite în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, unde s-a constatat că anumite beneficii acordate angajaților nu aveau o justificare clară și echitabilă, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Reforme la Romsilva. Mircea Fechet nu renunță la reorganizare, în ciuda protestelor
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că aceste practici nu mai pot continua și că este nevoie de o reformă profundă în cadrul Romsilva. După o analiză detaliată a situației, s-a descoperit că, în ultimii doi ani, Regia a cheltuit peste 194 de milioane de lei pentru astfel de prime, bani care ar fi putut fi folosiți pentru investiții în domeniul forestier. În plus, s-a constatat că unii dintre angajații care au beneficiat de aceste bonusuri s-au reangajat ulterior pe aceleași posturi, ceea ce ridică suspiciuni asupra modului în care s-au acordat aceste plăți.
„Ne asigurăm, în acest fel, că în Romsilva nu vor mai exista astfel de situații în care sfidarea înlocuiește bunul simț, așa cum s-a întâmplat în cazul premierii cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajați, din care o parte au revenit pe funcție de îndată ce au încasat banii.
Apreciez că directorul general al Romsilva a înțeles mesajele pe care le-am transmis pentru că în urma evaluării directorilor a decis să demită și să înlocuiască directorii de la Arad, de la Caraș-Severin și de la Maramureș”, a spus oficialul român.
În urma acestor nereguli, directorul general al Romsilva a decis să demită și să înlocuiască directorii din județele Arad, Caraș-Severin și Maramureș. Mai mult, vor avea loc controale extinse la nivelul altor direcții silvice, deoarece s-a constatat că, în ultimele cinci ani, 12 dintre acestea au înregistrat pierderi constante, iar în opt cazuri, cheltuielile cu personalul au fost de trei ori mai mari decât veniturile realizate. De asemenea, s-a descoperit că din fondul de conservare și regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane de lei, iar din fondul de accesibilizare 8,7 milioane de lei.
„Deocamdată am constatat că din fondul de conservare și regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei. Aceste două fonduri au regim special, având surse certe de constituire și destinație clară iar și orice leu cheltuit pentru alte obiective decât cele menționate mai devreme necesită o justificare extrem de solidă.
Corpul de control a constatat că există 12 direcții silvice care în ultimii 5 ani au mers doar pe pierdere iar în cazul a 8 direcții silvice, cheltuielile cu personalul depășesc veniturile totale ale respectivei direcții cu până la de 3 ori mai mult.
O altă concluzie este legată de valoarea premiilor acordate în ultimii 5 ani fără respectarea prevederilor legale – discutăm de alte zeci de milioane de lei -, o sumă constatată de altfel și de auditul Curții de Conturi ce se desfășoară chiar acum la Regia Națională Romsilva.
Totodată, 39 de persoane cu funcție de conducere, ne referim la director bineînțeles, din 19 direcții silvice care au avut performanțe slabe nu vor mai primi indemnizația de conducere. Aceasta era de 30% în plus față de salariul de bază, însă nu putem accepta ca ineficiența să fie încurajată sau premiată”, a precizat el.
Pentru a evita astfel de situații pe viitor, ministrul Mircea Fechet a anunțat că va invita la negocieri atât sindicatele, cât și conducerea executivă a Romsilva pentru a modifica contractul colectiv de muncă, astfel încât primele uriașe de pensionare să fie eliminate definitiv. De asemenea, 39 de directori din 19 direcții silvice, care nu au avut performanțe satisfăcătoare, vor pierde indemnizația de conducere, care era echivalentă cu 30% din salariul de bază.
„Pe scurt, îmi propun să eliminăm din contractul colectiv de muncă acea prevedere care dădea posibilitatea regiei să acorde bonusurile la pensionare care pot ajunge și la 100.000 de euro, așa cum am spus mai devreme”, a precizat acesta.
Te-ar mai putea interesa și: 17 sporuri incredibile la Romsilva! Angajații primesc chiar și spor de izolare