- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a dublat numărul facturilor neemise și neîncasate! Câte miliarde de lei are de recuperat Hidroelectrica

14 Jul, 16:22 • Cornel Ghimeșan
Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat în ceea ce privește producția de energie electrică din România a fost proaspăt listată la Bursa de Valori București (BVB). În primele 3 luni ale anului, Hidroelectrica și-a dublat valoarea veniturilor nefacturate și deci neîncasate pe segmentul de furnizare, potrivit datelor oficiale ale companiei.
S-a dublat numărul facturilor neemise și neîncasate! Câte miliarde de lei are de recuperat Hidroelectrica

Hidroelectrica nu a emis facturi și deci nici nu a încasat banii pe energia cosumată de către clienți. Cu alte cuvinte, valoarea veniturilor nefacturate și neîncasate pe sectorul de furnizare a crescut de 2,3 ori, ajungând la 1,81 de miliarde de lei după primul trimestru din 2023, comparativ cu 767,6 milioane de lei la finalul anului trecut, informează profit.ro.

Alte articole: Familia Ţiriac a cumpărat 5% din Hidroelectrica în oferta publică. Ion Ţiriac Jr.: ”Este o investiţie pe termen lung, este perla României”

„În 2022, grupul a început implementarea unui nou sistem de facturare, aspect care, împreună cu modificările frecvente ale reglementărilor cu privire la prețurile de furnizare către consumatorii finali și cu creșterea semnificativă a numărului de clienți din segmentul de furnizare, a condus la o întârziere semnificativă în procesul de facturare și la un sold semnificativ al veniturilor nefacturate la 31 martie 2023 și 31 decembrie 2022”, potrivit celui mai recent raport trimestrial al Hidroelectrica.

În cea de-a doua jumătate a lunii trecute, Hidroelectrica a început să emită facturile pentru consumul aferent lunii martie 2023. Veniturile totale ale Hidroelectrica s-au ridicat la 3,272 miliarde lei în T1 2023, din care 1,155 miliarde lei pe segmentul de furnizare către clienți finali (casnici și noncasnici), ceea ce reprezintă mai mult de o treime (35,3%), relevă sursa citată.

„În perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2023, grupul a produs 4.410 GWh (perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2022: 3.299 GWh) și a vândut 4.831 GWh (perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2022: 3.463 GWh). Din cantitatea totală vândută, 1.479 GWh au fost furnizați consumatorilor finali în perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2023 (724 GWh în perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2022)”, se mai precizează în raport.

Cum trebuie să procedeze clienții Hidroelectrica care primesc mai multe facturi odată

Consumatorii care au primit facturile cu întârziere nu trebuie să le plătească pe toate deodată. Conform noului regulament de furnizare, ”când furnizorul emite cu întârziere facturile, automat trebuie să le ofere clienților posibilitatea plății eșalonate”, potrivit fostului vicepreședinte al ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Mai exact, furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare.

Citește și: Nicolae Ciucă aruncă bomba despre listarea Hidroelectrica! ”Cel mai aşteptat moment bursier al ultimilor ani la Bucureşti. O realizare remarcabilă pentru ţara noastră”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult