- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii în 2024. Pentru o categorie de români salariile vor crește, iar alții se vor lovi de scăderi semnificative ale veniturilor

30 Nov, 18:44 • Fundeanu Madalina
Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2024. Urmează atât vești bune, cât și rele pentru cei cu salariul minim. Astfel, în timp ce unii dintre ei se pot trezi cu bani mai puţini, altora le poate creşte venitul.
Salarii în 2024. Pentru o categorie de români salariile vor crește, iar alții se vor lovi de scăderi semnificative ale veniturilor

O categorie de angajaţi români s-ar putea bucura de salarii mai mari de anul viitor, potrivit unei schimbări din lege. Urmează atât vești bune, cât și rele pentru românii cu salariul minim. Astfel, în timp ce unii dintre ei se pot trezi cu bani mai puţini, altora le poate creşte venitul, conform Antena 3 CNN.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2024

Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, în condițiile în care Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu.

Guvernul este în căutare de soluții acum pentru ca salariul minim pe economie să nu scadă de la 1 ianuarie 2024.

Salariul minim pe economie a fost majorat pe 1 octombrie, cu 181 de lei bani în mână, însă ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024 cu 83 de lei.

Te-ar putea interesa și: Galeria de mașini a miliardarului Ion Țiriac sărbătorește 10 ani de la inaugurare. „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie și este o lecție de istorie în sine”

salarii
salarii

Românii care vor avea parte de salarii mai mari din 2024

De asemenea, apare o altă schimbare de la 1 ianuarie 2024: angajații care timp de doi ani au fost plătiți cu salariul minim pe economie vor beneficia obligatoriu de o majorare.

Se întâmplă acest lucru pentru că legea care este în vigoare spune că un angajator poate să ofere salariul minim pe economie aceluiași angajat doar pe durata a doi ani.

În România sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Acest salariu are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie, potrivit sursei.

De câți bani are nevoie un tânăr din România pentru un trai decent

Potrivit studenților, tinerii care termină facultatea ar trebui să primească lunar salarii de cel puțin 4.000 de lei pentru a se descurca în Iași. Astfel, calculele făcute de viitori absolvenți sunt cât se poate de simple.

„În perioada în care eşti încă student, lucrurile sunt puţin mai simple. Mai primim bani de la părinţi, unii dintre noi au şi burse. Totodată, acum stăm mai multe persoane într-un apartament, în chirie sau avem cazare la cămin. Dar, după terminarea facultăţii, cred că ne dorim cu toţii un job plătit decent, care să ne permită plata unei chirii, plata utilităţilor şi un trai decent”, a declarat Maria, studentă în an terminal la Facultatea de Litere din Iași, pentru adevarul.ro.

Cred că, în momentul de faţă, într-un oraş precum Iaşiul, o persoană se poate descurca cu suma de 4.000 de lei lunar, având în vedere că o chirie ajunge la aproximativ 1.500 de lei. Dacă adăugăm costul utilităţilor, aproximativ 500 de lei, se ajunge la un total de 2.000 de lei. Deci, mai rămân 2.000 de lei pentru cumpărături, alimente şi pentru activităţi de relaxare, teatru sau film. 4.000 de lei ar fi un salariu decent dar este mai greu de obţinut, cel puţin în Iaşi”,a adăugat tânăra studentă.

Vezi și: De câți bani are nevoie un tânăr din România pentru un trai decent, în 2024. Salariile oferite de angajatori sunt considerate prea mici