- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Salariile cadrelor didactice sunt tot mai mari. Anul trecut, veniturile în sistemul de învățământ depășeau 4.000 de lei

23 Jan, 18:06 • Polojan Tudor
În luna noiembrei a anului trecut, salariile profesorilor creșteau cu 8% față de aceeași lună din anul 2021. Un profesor debutant câștigă, în acest fel, peste 2000 de lei.
Salariile cadrelor didactice sunt tot mai mari. Anul trecut, veniturile în sistemul de învățământ depășeau 4.000 de lei

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că salariile cadrelor didactice au crescut în ultimul an cu 8%. În ultimii zece ani, însă, numărul profesorilor a scăzut cu 5.000, scrie zf.ro.

Un profesor câștigă în momentul de față peste 4.000 de lei, cu 162% mai mult față de anul 2013 când un cadru didactic avea un salariu de doar 1.536 de lei. Numărul angajaților, în schimb, a scăzut de la 364. 300 în noiembrie 2013 la doar 359.500 în aceeași lună a anului 2022.

Ligia Deca, Ministrul Educației, spunea în luna decembrei a anului trecut că se discută despre o creștere de aproape 10% pentru funcțiile didactice auxiliare, 6,7% pentru cadrele din învățământul preuniversitar și 24% pentru personalul nedidactic. Ministrul a spus că aceste creșteri ale salariilor se datorerează noilor Legi ale educației. Noile legi urmează să fie făcute publice la începutul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și: Halucinant! Un român oferă salarii de 3.000 de euro, însă nu găsește angajați! Care este motivul

Salariile profesorilor cresc/ sursa foto: dailybusiness.ro
Salariile profesorilor cresc/ sursa foto: dailybusiness.ro

Evoluția salariilor nete în ultimii 10 ani

INS a publicat tabelul salariilor nete ale profesorilor. În partea stângă a tabelului se poate vedea salariul unui cadru didactic în luna noiembrie a anului 2013 – mai exact, 1.536 de lei. Central se pot vedea datele pentru fiecare an în parte, începând cu 2014 – 1.567 de lei și terminând cu 2021, anul în care un profesor încasa 3717 lei. În extremitatea dreaptă se observă ultimele date raportate de institut, 4.025 lei net.

Evoluția salariilor/ sursa foto: ins.ro
Evoluția salariilor/ sursa foto: ins.ro

Într-o cadrul emisiunii ZF Live, senatorul Ștefan Pălărie spune că este nevoie de investișii majore în formarea de noi cadre didactice și de mărirea salariilor acestora cu 40%. Potrivit senatorului, un profesor debutant are un salariu de 2.173 de lei în primul an de activitate, sumă la care se mai adaugă beneficii mici de la 100 până la maximum 300 de lei.

România are mai mulți profesori pensionați decât profesori la început de drum. Aceștia aleg să se orienteze către alte sectoare care le oferă un salariu mai ridicat și pregătire mai aprofundată.  Țara noastră riscă să rămână curând fără resurse didactice care să pregătească generațiile viitoare dacă nu se iau măsuri de a atrage tinerii absolvenți să profeseze în domeniul educațional.

Mai citește și: Schimbări majore pentru șoferi! Codul Rutier se schimbă radical. Ce se întâmplă cu permisele auto?

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult