- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul mediu net în România a depășit 1.000 de euro. Ministrul Economiei: „Acest lucru s-a realizat cu un an mai devreme decât prognozasem”

13 Feb, 18:23 • Fundeanu Madalina
Salariul mediu net a depășit pragul de 1000 de euro în România. Iată ce a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea.
Salariul mediu net în România a depășit 1.000 de euro. Ministrul Economiei: „Acest lucru s-a realizat cu un an mai devreme decât prognozasem”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, a scris miercuri pe pagina sa de Facebook că salariul mediu net în România a depășit 1.000 de euro pe lună.

Salariul mediu net a depășit pragul de 1000 de euro în România

„Salariul mediu net a depășit 1000 EURO. Adică, 5079 lei, însemnând o creștere reală de 8,3% după eliminarea efectului inflației”, a scris Ștefan Radu Oprea în postare.

Ministrul a adăugat că acest lucru s-a realizat cu un an mai devreme decât era preconizat în programul de guvernare al PSD. Conform lui Ștefan Radu Oprea, acest lucru se petrece când politicile publice sunt pentru dezvoltarea economiei și pentru oameni.

„Iar acest lucru s-a realizat cu un an mai devreme decât prognozasem în programul de guvernare al PSD. Asta se întâmplă când politicile publice sunt pentru dezvoltarea economiei și pentru oameni.”, a concluzionat el.
salariul mediu net
salariul mediu net

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net, înregistrat în luna decembrie 2023, a atins nivelul de 5.079 lei, marcând o creştere de 6,6% comparativ cu luna precedentă, prezentând o diferenţă de 314 lei. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, acest câştig a înregistrat o creştere semnificativă de 15,5%.

În luna decembrie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decât în luna noiembrie 2023.

Conform Digi24, cele mai mici câştiguri nete s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (2.524 lei). Salariul mediu brut a fost 7.350 lei, cu 92 lei (+1,3%) mai mare decât în luna august 2023. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,7%, potrivit datelor INS.

Indicele câştigului salarial real a fost 105,4%, în luna septembrie 2023 faţă de luna septembrie 2022, şi de 100,6% în luna septembrie 2023 faţă de luna august 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 230,9%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna august 2023.

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Vezi și: Dan Nica, noi modificări ale legislaţiei în Parlamentul European. „Preţurile vor scădea. Am făcut progrese în ceea ce priveşte sursele regenerabile”