- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina ia amploare! Ursula von der Leyen a blocat ajutoarele pentru fermierii români

16 Jun, 16:50 • Cornel Ghimeșan
Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina continuă, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat decizia de a se aloca bani din rezerva de criză agricolă către cele cinci țări, printre care se numără și România, grav afectate de importurile scutite de taxe vamale.
Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina ia amploare! Ursula von der Leyen a blocat ajutoarele pentru fermierii români

Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina ia amploare! Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene la scurt timp după ce comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat, la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii de la Stockholm, că Ursula Von der Leyen a amânat votul asupra deciziei, de a aloca acești bani.

Citește și Ucraina: Economia, scădere puternică cu 10,5% în primul trimestru din 2023. Declinul este mai redus decât se estima

Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina ia amploare!

„Dosarul nu a atins încă o maturitate suficientă pentru a fi trecut pe ordinea de zi a reuniunii comisarilor europeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit știripesurse.ro.

Ulterior, acesta a subliniat că protestele fermierilor din Polonia care au avut loc de-a lungul graniței cu Ucraina au dus la oprirea camioanelor cu alimente și că, atâta timp cât restricțiile sunt în vigoare, nu va fi luată nicio decizie cu privire la despăgubiri. Totodată, nici Ungaria nu a ridicat încă interdicția de import de mărfuri ucrainene, condiție prealabilă pentru acordarea despăgubirilor.

„Suntem în contact cu țările în cauză pentru a ne asigura că nu mai există alte obstacole în calea transportului și tranzitului normal al mărfurilor agricole”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Deoarece importurile de cereale ucrainene fără taxe au lăsat producția fermierilor din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia și România în depozite, Comisia Europeană a anunțat că va aloca 156 de milioane de euro din rezerva sa de criză pentru pentru a-i despăgubi pe cei afectați.

Acest ajutor financiar este însoțit însă de o autorizație pentru cele cinci țări de a interzice importurile din Ucraina de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, care a fost prelungită până pe 15 septembrie.

„Aceste state sunt cele mai afectate de creșterea importurilor din Ucraina. Din creșterea de 6 miliarde de euro a exporturilor agricole ucrainene pentru 2022, 5 miliarde sunt reprezentate de cele cinci țări. Aceste cifre sunt suficiente pentru a proteja nevoia fermierilor din aceste țări să primească sprijin din partea rezervei de criză…Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv pentru a aștepta și sper că săptămâna viitoare se va lua decizia”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, a declarat zilele trecute că nu are intenția de a-i atribui responsabilitatea pentru întârziere Ursulei von der Leyen.

„Am vrut doar să explic că președintele a considerat că este necesar să clarifice toate îndoielile și să aducă propunerea la maturitate, înainte de a decide să o includă pe ordinea de zi a Colegiului. Mai exact, în ceea ce privește punerea integrală în aplicare a acordului dintre Comisie și cele cinci țări – membre și eliminarea tuturor obstacolelor nejustificate din calea liberei circulații a mărfurilor din Ucraina către aceste state membre de primă linie”, a transmis Wojciechowski într-o declarație scrisă.

Mai mult, oficialul european a anunțat că pe lângă compensațiile pentru cele cinci țări, se așteaptă ca Comisia Europeană să aprobe propunerea sa de a activa restul rezervei de criză de 330 de milioane de euro. Aceasta ar urma să fie distribuită între celelalte state din UE, pentru a fi ajutați și fermierii lor pentru creșterea costurilor legate de prețurile la energie electrică și îngrășăminte.

Citește și Preţurile grâului şi porumbului au crescut la nivel mondial după distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult