- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră în Codul Rutier 2023. Ce combinaţii de trei litere sunt interzise pe plăcuţele de înmatriculare

13 Sep, 19:09 • Cornel Ghimeșan
Codul Rutier 2023. Normele de aplicare ale modificărilor Codului Rutier introduc și unele noi formate pentru numerele de înmatriculare la nivel de primării, înlocuind abrevierile denumirilor localităților cu indicative numerice, pentru o mai mare ușurință în identificarea vehiculelor în trafic.
Schimbare majoră în Codul Rutier 2023. Ce combinaţii de trei litere sunt interzise pe plăcuţele de înmatriculare

Schimbare majoră în Codul Rutier 2023. Proiectul, inițiat de Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și votat în ședința de Guvern, modifică și completează Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Schimbare majoră în Codul Rutier 2023

O schimbare importantă constă în modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene). Culoarea distinctivă a acestora va fi păstrată, dar în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre.  Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală care se înregistrează de către consiliile locale.

Citeşte şi: Guvernul oferă noi vouchere în valoare de 72.500 lei! Românii care vor să facă modificări la locuința lor pot apela la noul program

De asemenea, plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații vor fi compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

O altă măsură a actului normativ vizează modul în care sunt eliberate permisele internaționale de conducere. În proiectul inițial de M.A.I. se propune ca acest act să fie eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări. La momentul actual, PIC (permisul internațional de conducere) se eliberează prin ACR (Automobil Clubul Român).

Citeşte şi: Marile companii critică dur măsura Guvernului de a le taxa cu 1% pe cifra de afaceri „Taxa va avea un efect inflaționist, va afecta negativ exporturile”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult