- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în legea taxei de solidaritate. OMV Petrom va scăpa cu mai puțini bani, în timp ce o altă companie nu mai plătește nimic

02 May, 22:21 • Lupu Alexandra
Un nou amendament depus la Senat aduce modificări majore la taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti mai puțin.
Schimbări majore în legea taxei de solidaritate. OMV Petrom va scăpa cu mai puțini bani, în timp ce o altă companie nu mai plătește nimic

Schimbări majore cu privire la taxa de solidaritate. Un nou amendament a fost depus la Senat, care aduce modificări integrale în vechea lege, informează economica.net. Așa cum arată ultimele informații, OMV Petrom va ajunge să plătească mai puțin decât se estima, iar o altă companie nu va mai achita nimic.

Taxa de solidaritate, noile schimbări

Un nou amendament a fost depus la Senat, cu privire la legea taxei de solidaritate. Potrivit noilor propuneri, asumate de toată clasa policită, procentul de 60% aplicat pe diferența de profit între anul trecut și media anilor 2018 – 2021 va fi modificat, dar de asemenea, se schimbă și aria de aplicabilitate a taxei.

Noul amendament propune introducerea unei taxe speciale pentru Petrom, aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care valorează 350 lei pe tonă. Acest lucru înseamnă că plata va fi mult mai mică, decât cea estimată prin vechea formulă. Concret, Petrom a rafinat anul trecut 4.6 milioane de tone de țiței și produse semifinte, astfel, ar trebui să achite o taxă de 1.47 miliarde de lei. Anterior, calculele concluzionau că această companie trebuie să plătească peste un miliard de euro.

Mai mult decât atât, BSOG devine scutită de plată, potrivit noului amendament, tocmai pentru că „contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile  prevăzute la art. 1 alin (1) nu datorează contribuția de solidaritate”. Compania a solicitat ca taxa de solidaritate să nu i se aplice, pentru că extracția de gaze a început abia anul trecut. O scurtă analiză a amendamentelor depuse la Senat ne arată că, pentru restul societăților, plata rămâne la fel.

Citește și despre următorul subiect: OMV Petrom devine ținta coaliției de guvernare. Reprezentanții au găsit soluția pentru a pune compania la plata contribuției de solidaritate

Taxa de solidaritate
Taxa de solidaritate

Legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 în ceea ce privește taxa de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de gaze, cărbune, rafinare și țiței a fost adoptată în martie, dar totodată, a fost impusă la finalul anului trecut, în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022. Legea a fost votată cu un amendament special pentru a obliga compania Petrom să achite contribuțiile de solidaritate, în măsura în care, societatea a spus că nu i se aplică. Compania s-a apărat în acele momente, spunând că proiectul de lege nu poate fi considerat definitiv, până în momentul în care este publicat în Monitorul Oficial.

„În ceea ce privește amendamentele votate astăzi în Camera Deputaților privind legislația naționala care transpune regulamentul UE referitor la contribuția de solidaritate: Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției României.

Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiții depind, printre altele, de un regim fiscal și de reglementare previzibil.

Menționăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 60% față de anul precedent. Din această sumă, 2 mld lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, spunea compania.

Klaus Iohannis a trimis pentru reexaminare amendamentele propuse cu privire la taxa de solidaritate. Președintele țării a spus că mecanismul de calcul trebuie clarificat, tocmai „pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”.

Vezi și: Proiectul OMV Petrom, amenințat de mâna Rusiei. La mijloc se află investiții de peste patru miliarde de euro