- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom devine ținta coaliției de guvernare. Reprezentanții au găsit soluția pentru a pune compania la plata contribuției de solidaritate

28 Mar, 08:58 • Lupu Alexandra
Coaliția de guvernare nu se dă bătută. Reprezentanții au găsit soluția pentru a obliga compania OMV Petrom să achite plata contribuției de solidaritate.
OMV Petrom devine ținta coaliției de guvernare. Reprezentanții au găsit soluția pentru a pune compania la plata contribuției de solidaritate

În urmă cu puțin timp, coaliția de guvernare a elaborat un nou amendament în ceea ce privește taxa de solidaritate, cu până la 60% pentru companiile din industriile de cărbune, rafinare și țiței. Așa cum relatează profit.ro, acest lucru ne confirmă că OMV Petrom nu scapă de plata contribuției adoptată de grupurile parlamentare.

Compania OMV Petrom, supusă în continuare la plată

Amendamentul elaborat de coaliția de guvernare (PNL, PSD și UDMR) are în vedere contribuția de solidaritate de până la 60% pentru companiile din industriile de cărbune, rafinare și țiței. Măsura este adoptată încă de la finalul anului trecut, atunci când a fost implementat Regulamentul UE din octombrie.

Așadar, reprezentanții au de gând să oblige companiile să plătească taxa de solidaritate, referindu-ne la cele care nu au obținut cel puțin 75% din cifra de afaceri din activitățile de bază vizate de această categorie de contribuție. În urma acestor informații, putem deduce că OMV Petrom este ținta coaliției de guvernare. Compania a declarat în mai multe rânduri că nu are de gând să achite taxa, pentru că, în opinia responsabililor, nu datorează această contribuție.

Te-ar putea interesa și: O nouă stație de încărcare cu Hidrogen pe Autostrada A1! OMV Petrom și Rompetrol vor deschide noi benzinării și parcări moderne

Amendamentul vizează că, în cazul vânzărilor către societățile neafiliate, se va lua în calcul prețul real de vânzare. Totodată, dacă vorbim despre societățile afiliate, valoarea luată în considerare nu poate fi mai mică decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate. În cazul în care nu există vânzări către firme neafiliate, valoarea nu poate fi mai mică decât cotația medie de anul trecut în ceea ce privește marfa respectivă.

Cifra de afaceri va fi completată de cantitățile de mărfuri extrase sau produse atât pe parcursul anului trecut, cât și în 2023, chiar dacă sunt nevândute, iar implicit, rămase în patrimoniul companiilor. De asemenea, se va lua în calcul și volumul de marfă extrasă sau produsă în 2022 și 2023, utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu. Prețul adăugat la cifra de afaceri nu poate fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință pentru 2022 și 2023.

OMV Petrom nu scapă de taxa de solidaritate
OMV Petrom nu scapă de taxa de solidaritate

Pentru activitățile de fabricare a produselor rafinate și de cocserie se va introduce o taxă a serviciilor prestate în cursul anului fiscal 2022 și 2023 în cifra de afaceri. Inițiatorii explică amendamentul prin simplul fapt că „modul de calcul al redevențelor are în vedere prețurile produselor ce se tranzacționează pe aceste burse (internaționale – n.r.)”.

„Menționăm că, în funcție de modalitatea de structurare a afacerilor, pot exista unele interpretări ale prevederilor în vigoare astăzi, potrivit cărora se produce excluderea din sfera taxării a unor contribuabili, care deși au beneficiat de creșterea conjucturală a prețurilor produselor, independent de creșterea costurilor de producție și/sau de realizarea investițiilor, au obținut creșterea accentuată a profiturilor pe de o parte, iar pe de altă parte au contribuit la creșterea costului vieții.

Acest aspect conduce, de asemenea, la scăderea drastică a nivelului de trai al cetățenilor, impunând statului luarea unor măsuri pentru calmarea efectelor sociale ale acestor anomalii economice.

Prin urmare, se poate observa că, în lipsa  introducerii unor prevederi de natură procedurală prin care să se stabilescă modalitatea concretă de stabilire a contribuabililor ce intră sub incidența actului normativ, acesta ar putea fi aplicat intr-o manieră discriminatorie față de contribuabilii agenți economici care își desfășoară activitatea într-un mediu concurențial, pe acelasi segment al pieței, discriminarea fiind generată de structura modului de afacere a fiecărui contribuabil în parte (unii având un model de afacere constituit dintr-o activitate corespunzătoare unui singur CAEN,  alții având mai multe activități pe CAEN-uri multiple), ci nu de faptul că unii au beneficiat sau nu de creșterea conjuncturală a prețurilor”, se arată în motivarea amendamentului, transmis de sursa citată.

Citește și despre următorul subiect: Ce se va întâmpla în Marea Neagră după scandalul privind taxa de solidaritate OMV Petrom. Anunțul făcut de un oficial în Ministerul Energie