- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări privind examenul teoretic pentru permisul de conducere. Legea a fost promulgată

13 Mar, 12:33 • Fundeanu Madalina
S-a dat lege! Examenul pentru permisul auto va putea fi susținut oriunde în țară.
Schimbări privind examenul teoretic pentru permisul de conducere. Legea a fost promulgată

S-a dat lege! Examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere va putea fi susținut oriunde în ţară, nu numai în localitatea de domiciliu, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Examenul pentru permisul auto va putea fi susținut oriunde în țară

Românii vor putea susține examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere oriunde în ţară, nu doar în localitatea de domiciliu, însă examenul practic va rămâne să fie dat în condiţiile actuale, potrivit unei legi promulgată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere se poate susține la orice autoritatea competentă de pe teritoriul României cu respectarea condițiilor de vârstă, potrivit legii.

În ceea ce privește proba practică pentru obținerea permisului de conducere și eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința în sensul art. 231 alin. (2) sau, în cazul celor aflați la studii în România de cel puțin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc, potrivit unui amendament adoptat de deputați.

Citește și: Coșmarul samsarilor de mașini. Noi reguli pentru înmatricularea autoturismelor second-hand în 2024

Permis auto
Permis auto

Proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevedea că și proba practică se putea susține oriunde în țară, însă acest aspect a fost eliminat deoarece „autorităţile competente din domeniu nu au posibilităţi tehnice să poată să fie dat oriunde în ţară”, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi.

O nouă probă pentru șoferii care vor să obțină permisul de conducere

De curând, Parlamentul European a adoptat un ansamblu de reguli noi care vor avea un impact direct asupra șoferilor din Uniunea Europeană, scrie evz.ro.

Aceste inițiative au scopul de a îmbunătăți standardele și pentru a reglementa mai eficient sectorul transportului rutier la nivel european.

Revizuirile aduse examenului auto constau în includerea unor noi teste practice, precum conducerea în condiții de zăpadă și gheață, dar și demonstrarea utilizării sigure a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și operarea sistemelor de asistență pentru șofer.

Toate țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, sunt obligate să implementeze aceste reguli ce privesc permisul de conducere.

Vezi și: Protest al taximetriștilor, miercuri, în Capitală. Peste 4.000 de șoferi cer drepturi egale cu cele ale firmelor de transport alternativ