- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Școala nu îi atrage pe români! Țara noastră are cei mai mulți tineri din UE care renunță la educație

23 May, 21:00 • Cornel Ghimeșan
Școala nu îi mai atrage pe tinerii din țara noastră. Numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care renunță la școală a crescut cu 16%, în România, asta în timp ce rata de părăsire timpurie a școlii a scăzut în Uniunea Europeană până la 10%, în anul 2022, arată datele publicate de Eurostat.
Școala nu îi atrage pe români! Țara noastră are cei mai mulți tineri din UE care renunță la educație

Țara noastră are cei mai mulți tineri din UE care renunță la educație. În ultimii 10 ani, ponderea părăsirii timpurii a școlii de către tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, a scăzut constant în UE de la 13%, în 2012,  la 10% în 2022.

Citește și În România, muncitorii din fabrici, construcţii, agricultură sau servicii vor fi mai bine plătiţi decât IT-iştii sau bancherii. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie

Țara noastră are cei mai mulți tineri din UE care renunță la educație

În ciuda acestei scăderi, mai este încă un drum de parcurs pentru a atinge obiectivul de reducere a ratelor de părăsire timpurie a școlii la nivelul UE la sub 9 % până în 2030, transmite G4media. 

Potrivit datelor Eurostat, anul trecut, mai mulți bărbați tineri au părăsit timpuriu educația și formarea profesională față femei, respectiv 11% dintre bărbați față de 8% dintre femei. Astfel, ponderea bărbaților a scăzut de la aproape 15% în 2012 la 11% în 2022. Cât despre femeile tinere, ponderea a scăzut de la aproape 11% în 2012 la 8%, în 2022.

În 2022, două treimi dintre toți membrii UE au raportat o pondere mai mică a părăsirii timpurii a studiilor comparativ cu anul 2012, cu excepția Cehiei, Danemarcei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Slovaciei și Suediei, care au raportat creșteri mici (cea mai mare fiind de aproximativ +2 pp).

Croația (2%), Irlanda, Slovenia și Grecia (4% fiecare), Polonia și Lituania (5% fiecare) sunt statele membre UE care în 2022, au raportat cele mai mici procente de părăsire timpurie a educației și formării profesionale.

La polul opus se află România (16%), Spania (14%), Ungaria, Germania și Italia (12% fiecare) care au înregistrat cele mai mari ponderi.

Cu toate acestea, Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia sunt cele optsprezece state membre din UE au atins deja obiectivul pentru 2030 în ceea ce privește acest indicator.

Anul trecut ponderea celor care au părăsit timpuriu sistemul de educație și formare profesională a fost mai mică în cazul femeilor decât în cazul bărbaților în toate statele membre, cu excepția Bulgariei (bărbați 9%, femei 12%) și a Greciei (bărbați 4%, femei 5%).

Citește și Legile Educației au fost aprobate de Senat odată cu greva declanșată de profesori. Proiectul merge mai departe pentru promulgare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult