- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpiri pe bandă rulantă în farmacii. Românii nu mai fac față creșterii de prețuri

12 Apr, 13:13 • Fundeanu Madalina
Scumpiri peste scumpiri în farmaciile din România. Oamenii nu-și mai permit să cumpere medicamente.
Scumpiri pe bandă rulantă în farmacii. Românii nu mai fac față creșterii de prețuri

Chiar dacă inflația a scăzut la 6,6% în luna martie a acestui an, prețurile rămân semnificativ mai ridicate în comparație cu anii precedenți, mai ales în farmacii. Cei mai afectați sunt oamenii care sunt dependenți de medicamente, deoarece acestea se numără printre produsele cu cele mai mari creșteri de prețuri, conform informațiilor furnizate de știripesurse.ro.

Scumpiri peste scumpiri în farmaciile din România. Oamenii nu-și mai permit să cumpere medicamente

Situația din farmaciile din România este una îngrijorătoare. Potrivit specialiștilor, în timp ce prețurile la alimente rămân relativ constante și uneori chiar scad, medicamentele și serviciile medicale se numără printre produsele și serviciile cu cele mai mari creșteri de prețuri.

Analiștii sunt optimiști cu privire la o îmbunătățire a situației până la finalul anului, însă nu există informații concrete în acest sens. Datele statistice arată că medicamentele sunt acum cu 23% mai scumpe față de anul trecut.

În majoritatea cazurilor, pensionarii se numără printre cei cu venituri reduse, iar creșterea prețurilor la medicamente îi afectează în mod deosebit. Mulți dintre ei nu își pot permite toate medicamentele necesare sau nu le pot lua în doza adecvată.

În ceea ce privește investigațiile medicale, plătim acum cu aproximativ 15% mai mult față de luna martie a anului trecut.

Economiștii prevăd că inflația ar trebui să continue să scadă în viitor. În februarie, rata inflației era de 7,2%, iar în martie a scăzut la 6,6%. Cu toate acestea, țara noastră se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană de două luni consecutive.

Citește și: Cele mai mari scumpiri din martie 2024. Care sunt produsele cu cele mai semnificative creșteri de prețuri

farmacii
farmacii

De anul acesta, farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă

Farmaciile pot elibera, începând din acest an, antibiotice fără rețetă. Pentru doza de urgenţă, un tratament de 72 de ore, farmaciştii pot da antibioticele, însă pentru asta pacienții sunt obligaţi să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei, în cursul aceluiași tratament.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina. În plus, prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, însă aceasta trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni.

Vezi și: Lege pentru plata cash. Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile vor trebui să accepte numerar