Perioada septembrie – noiembrie 2025 ar putea fi numită în România, parafrazând un roman celebru, ”Toamna scumpirilor noastre”. Noi scumpiri mai precis, pentru că buzunarele românilor, de luni bune, sunt deja obișnuite cu efectul inflației – creșterea prețurilor.
Majoritatea managerilor din comerț, mai precis șase din zece dintre ei, avertizează că urmează o toamnă cu majorări de prețuri accelerate.
La rândul lor, oficialii Băncii Naționale a României (BNR) se așteaptă ca în toamnă să atingem vârful scumpirilor din acest an, atunci când inflația va urca la 9 la sută – valoare de aproape patru ori mai mare decât ținta stabilită.
Citește și Rabla 2025. Când începe programul așteptat de milioane de români. Suma uriașă alocată anul acesta
Românii sunt însă, de ceva vreme, în zodia scumpirilor. În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit fructele, în medie cu 40 la sută, în timp ce legumele și carnea au avut majorări de prețuri între 5 și 11 la sută.
Scumpirile nu au ocolit laptele și uleiul, care au, în prezent, prețuri la raft mai mari cu 10 la sută, potrivit datele oficiale.
Cât despre toamna în care tocmai am intrat, mâncarea va fi prima lovită de scumpiri, în contextul în care producătorii și procesatorii se confruntă deja cu costuri ridicate din cauza facturilor la energie și motorină.
”La energie, plăteam 1.000 de lei, acum plătim 2.200. Și la carburant e o scumpire de 30 la sută. Vom crește prețurile cu 10-15 la sută, cât putem să creștem…”, spune producătorul Mariana Jelea, potrivit antena3.
Potrivit BNR, vârful de inflație din această toamnă va fi de 9,2 la sută. Asta se traduce prin faptul că un român care câștigă 3.000 de lei net pe lună va pierde cam 300 de lei din puterea de cumpărare. La un venit mai mare, de 5.000 de lei de pildă, pierderea va fi aproape 460 de lei, estimează sursa citată.