- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja anunță o modificare a schemei de plafonare/compensare. Ce s-ar putea întâmpla cu facturile românilor?

26 Mar, 16:09 • Adrian Popovici
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că instituția pe care o conduce lucrează la o modificare a schemei de plafonare și compensare care ar putea să reducă facturile plătite de consumatori.
Sebastian Burduja anunță o modificare a schemei de plafonare/compensare. Ce s-ar putea întâmpla cu facturile românilor?

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează săptămâna aceasta la optimizarea schemei prin care are loc compensare și plafonarea facturilor la energie. După cum explică oficialul, astfel există posibilitatea facturile la energie şi gaze să se micșoreze, în condițiile în care măsura va pune o presiune şi mai mare pe furnizori pentru reducerea preţurilor, după cum explică ministrul într-o conferință de specialitate, transmite Agerpres.

După cum a dat asigurări Sebastian Burduja, facturile pe care le vor primi românii nu vor crește în urmă modificărilor făcute la schema de plafonare și compensare și a explicat că în acest fel autoritățile vor putea să pună mai multă presiune pe producători și furnizori pentru ca prețurile să scadă în viitorul apropriat.

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că plafoanele nu se schimbă, dar ne străduim să punem o presiune şi mai mare pe furnizori pentru a scădea aceste preţuri, atât la energie electrică, cât şi la gaze. Sigur, şi prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia electrică, respectiv gazele naturale”, a menţionat Sebastian Burduja.

Citește și: Ministerul Energiei pregătește o măsură majoră privind plafonarea prețurilor. Ce se va întâmpla cu facturile de la 1 aprilie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

Ce spune Sebastian Burduja despre facturile românilor?

Ministrul a adăugat că, după cum arată datele analizate de Eurostat în  trimestrul al treilea al anului 2023, România s-a clasat pe locul cinci în ceea ce privește prețul curentului electric și pe locul patru în ceea ce privește prețul gazului în Uniunea Europeană, folosind cadrul schema actuală de compensare/plafonare.

„Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană – şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Sunt date Eurostat din trimestrul III. Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar, actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Citește și: Facturile la încălzire din februarie i-au îngrozit pe bucureșteni! Sumele sunt uriașe!