- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Energiei pregătește o măsură majoră privind plafonarea prețurilor. Ce se va întâmpla cu facturile de la 1 aprilie

24 Mar, 14:11 • Adrian Popovici
Ministerul Energiei a pregătit o ordonanță prin care vor fi stabilite noi plafoane care vizează companiile din sectorul energetic. Astfel, producătorii de energie ar putea să vândă electricitatea la un preț mai mic, respectiv 400 de lei pe megawatt/oră.
Ministerul Energiei pregătește o măsură majoră privind plafonarea prețurilor. Ce se va întâmpla cu facturile de la 1 aprilie

Ordonanța propusă de Ministerul Energiei, care vizează stabilirea de noi plafoane pentru companiile din sectorul energiei și gazelor, se află în stadiul de dezbatere, însă încă nu a ajuns pe masa Executivului pentru adoptare, transmite Antena 3 CNN.

Conform acestei ordonanțe, producătorii de energie ar putea să vândă electricitatea la un preț mai mic, respectiv 400 de lei pe megawatt/oră, în scădere cu scădere de 50 de lei față de prețul actual. De asemenea, companiile care extrag gaze ar putea să le vândă la 120 de lei pe megawatt/oră, o reducere de 30 de lei față de prețul actual.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că aceste modificări nu vor fi reflectate automat în prețul facturilor plătite de români, deoarece plafoanele pentru consumatorii individuali rămân neschimbate.

Dacă ordonanța va fi adoptată în timp util de către Guvern, noile prețuri ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie. Mai mult, ordonanța prevede că în situația unei deteriorări a securității regionale, Guvernul va avea posibilitatea să intervină și să modifice prețul gazelor printr-o hotărâre de Guvern.

De asemenea, prin această ordonanță, Guvernul anunță că schema de compensare și plafonare a facturilor expiră la data de 26 aprilie, iar de la această dată românii nu vor mai beneficia de sprijin pentru plata facturilor, cu excepția consumatorilor vulnerabili.

Te-ar putea interesa și: Eurowind Energy: România, o piaţă atrăgătoare pentru investitorii în energie verde

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Ce se întâmplă cu plafonarea energiei pentru consumatorii domestici?

Recent, Sebastian Burduja a declarat că intenţionează să păstreze schema de plafonare a preţurilor pentru energie până în martie 2025. Acesta a explicat faptul că datoriile Minsterului Energiei către furnizori este de aproximativ 2 miliarde de lei.

„Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schema a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori”, a explicat atunci ministrul Energiei.

„Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a adăugat Sebastian Burduja.

Citește și: Mișcări majore pe piața energiei. Nemții de la E.ON, gata să renunțe la zona de furnizare