- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Şeful OMV aruncă bomba despre proiectul Neptun Deep! ”Va avea o contribuţie semnificativă la securitatea aprovizionării Europei”

10 Jul, 15:13 • Cornel Ghimeșan
Directorul general de la OMV, Alfred Stern, a anunțat că grupul austriac va cumpăra în continuare gaze naturale din Rusia. Totodată, șeful OMV a respins criticile potrivit cărora, compania nu face nimic pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti și a arătat cu degetul înspre Neptun Deep.
Şeful OMV aruncă bomba despre proiectul Neptun Deep! ”Va avea o contribuţie semnificativă la securitatea aprovizionării Europei”

Şeful OMV aruncă bomba despre proiectul Neptun Deep! Alfred Stern a declarat într-un interviu pentru Financial Times, că la 18 luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, grupul OMV nu are planuri pentru a pune capăt contractului de furnizare pe termen lung convenit cu grupul rus Gazprom, pe care l-a semnat în anul 2018.

Citește și Analiză „Der Standard”: Rolul de culise jucat de OMV în scandalul Schengen. Miza ascunsă a gazelor din exploatarea Neptun Deep până în 2027

Şeful OMV aruncă bomba despre proiectul Neptun Deep!

„Atâta timp cât Gazprom va furniza… vom continua să luăm aceste cantităţi de la Gazprom”, a declarat Stern. Întrebat dacă sancţiunile UE privind gazul rusesc ar fi binevenite sau ar oferi un răgaz pentru OMV, Stern a spus că această chestiune „este la latitudinea decidenţilor”, dar a avertizat că „eliminarea anumitor surse va împinge în sus preţurile”. „Există o obligaţie pe care o avem în calitate de companie industrială de a ne asigura că folosim aceste surse, atât timp cât acestea sunt acceptabile din punct de vedere legal”, a declarat directorul OMV, potrivit Agerpres.

Mai mult, Alfred Stern a respins vehement criticile conform cărora, OMV nu face nimic pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti. Șeful OMV a ținut să precizeze faptul că OMV a încheiat contracte pentru a-şi asigura capacităţile necesare pentru a-şi transporta gazele de care are nevoie şi de asemenea şi-a asigurat aprovizionarea cu gaze din Norvegia, precum şi prin intermediul terminalelor de gaze lichefiate din Ţările de Jos.

„Toate acestea ne-au oferit acces la gaze non-ruseşti care sunt mai mult decât suficiente pentru a ne acoperi obligaţiile faţă de clienţi”, a spus Stern, subliniind natura nesigură a livrărilor ruseşti, care au variat foarte mult anul trecut, fluctuând între 20% şi 70% din importurile lunare de gaze ale OMV.

Totodată, Alfred Stern a transmis că OMV a aprobat recent mai multe investiţii în valoare de două miliarde de euro pentru punerea în funcţiune a zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră până în 2027, în cadrul unei societăţi mixte 50-50 cu Romgaz din România, un proiect care va aduce 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe piaţa europeană.

„Acest lucru va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din UE, iar din OMV unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa. Cred că este o contribuţie semnificativă la securitatea aprovizionării europene”, a declarat Alfred Stern.

Directorul OMV a subliniat că gigantul a făcut o treabă excepţional de bună în gestionarea crizei energetice actuale chiar dacă admite că clauza „take or pay” din contractul cu Gazprom permite Rusiei să aibă cuvântul cel mai important de spus atunci când decide câte gaze naturale cumpără OMV de la grupul rus.

Cu toate acestea, șeful OMV a refuzat să critice contractul cu Gazprom pe care l-a caracterizat ca fiind unul standard  pentru piaţa gazelor.

„Nu este nimic straniu în acest contract”, a mai spus Alfred Stern.

Citește și Proiectul OMV Petrom, amenințat de mâna Rusiei. La mijloc se află investiții de peste patru miliarde de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult