- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Simona Bucura Oprescu anunță când primesc românii primele alocații majorate. Ce bani se oferă în 2024

04 Jan, 14:01 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță când vor primi românii alocații mai mari. Anul 2024 aduce majorări pentru peste 3 milioane de beneficiari.
Simona Bucura Oprescu anunță când primesc românii primele alocații majorate. Ce bani se oferă în 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, susține că alocațiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale și la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani. Primele alocații mărite vor intra începând cu luna februarie.

Alocațiile de stat pentru copii, majorate din luna ianuarie

Alocațiile de stat pentru #copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%. Primele #alocații majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs.

Simona Bucura Oprescu, despre alocații
Simona Bucura Oprescu, despre alocații

„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Astfel, alocațiile vor crește după cum urmează:

– de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;

– de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

Conform execuției preliminare a bugetului, #MMSS a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii.

Alocația de stat pentru copii

Alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în România. Tinerii care au peste 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază, de asemenea, de alocație până la terminarea studiilor.

Alocația nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical. Tineri cu dizabilități cu vârsta mai mică de 26 de ani care urmează o formă de studii preuniversitare. Copilul este titularul dreptului la alocația de stat.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Pentru a putea beneficia de alocația de stat, copiii trebuie:

  • să aibă reședința legală în România;
  • să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/vocaționale în cazul în care au peste 18 ani.

Copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România beneficiază de alocația de stat dacă locuiesc împreună cu părinții.

Vezi și: ROBOR 4 ianuarie. Ce se întâmplă azi cu creditele în lei deținute de milioane de români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult