- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație fără precedent. Câți bani primesc, de fapt, pensionarii de la 1 ianuarie 2024

02 Oct, 10:30 • Bumbeneci Diana
Noi nemulțumiri pe tema pensiilor. Câți bani primesc, de fapt, pensionarii de la 1 ianuarie.
Situație fără precedent. Câți bani primesc, de fapt, pensionarii de la 1 ianuarie 2024

Începe un nou scandal cu privire la pensii, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a intrat în linie dreaptă modificarea legii, care trebuie să treacă prin Parlament și să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Numai că socotelile anunțate nu se mai potrivesc.

Câți bani primesc, de fapt, pensionarii de la 1 ianuarie 2024

Sunt lansate deja acuzații cum că în urma aplicării noii legi a pensiilor, oamenii ar fi păcăliți, pentru că ar fi urmat să primească o serie de majorări ce ajungeau la 16%, iar după adoptarea legii, majorările ajung doar la 14%.

Sindicalistul Anton Hadăr a explicat în direct la Antena 3 CNN cele trei scenarii posibile de majorarea a pensiilor de la 1 ianuarie, în funcţie de modificarea sau nu a legii pensiilor.

Scenariul 1 – creștere cu 14%

„Scenariul 1 este Legea 127, mă refer la formulă. Se pare că restul articolelor sunt cam aceleași. Aceasta este problema numărul 1, esențială, formula de calcul”, a explicat Anton Hadăr, în direct la Antena 3 CNN.

Scenariul 2 – creștere cu 19%

”Scenariul 2 nu este altceva decât o modificare poate nesemnificativă, favorabilă pensionarilor. Efortul financiar este mult mai mare, pentru că crește numărul de puncte al pensionarului și ca să aplici legea te costă mai mult”, a spus Anton Hadăr, la Antena 3 CNN.

Scenariul 3 – creștere peste 30%.

„Scenariul 3 i-ar avantaja pe pensionari, ar fi o creștere de peste 30%. Se vrea să se meargă pe scenariul 1, din ceea ce știu eu. Se fac cele trei scenarii, ca să se aleagă într-un final unul”, a mai spus Anton Hadăr.

Ce se schimbă în legea pensiilor

– egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților

– cei care au peste 36 de ani vechime în muncă vor primi în fiecare an câte un punct de pensie

– reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii: 1 an pentru 3 copii; 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii

– pensie anticipată – dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel puțin 5 ani.

Ai mai putea citi: A fost estimată data la care intră în vigoare noua lege a pensiilor. Marcel Ciolacu face un nou anunț important pentru pensionari!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult