- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Şoferii pot fi amendaţi cu 3.300 de lei chiar dacă au anvelope de iarnă. Care este motivul

22 Dec, 21:55 • Cornel Ghimeșan
Șoferii din România pot fi amendați cu până la 3.300 de lei, chiar dacă au mașina echipată cu anvelope de iarnă. Acestă sancțiune este impusă de autorități celor care nu acordă atenție unui detaliu esențial legat de aceste componente de siguranță.
Şoferii pot fi amendaţi cu 3.300 de lei chiar dacă au anvelope de iarnă. Care este motivul

Şoferii pot fi amendaţi cu 3.300 de lei chiar dacă au anvelope de iarnă. Autoritățile aplică amenzi substanțiale șoferilor care nu respectă regulile stricte privind anvelopele de iarnă, indiferent de faptul că acestea sunt montate, scrie ProMotor.

Şoferii pot fi amendaţi cu 3.300 de lei chiar dacă au anvelope de iarnă

Legislația română prevede obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Neconformarea la această regulă poate atrage amenzi considerabile de până la 3.300 de lei. Este important ca șoferii să nu vadă doar aspectul legal al acestei obligații, ci și să înțeleagă importanța anvelopelor de iarnă în asigurarea unei aderențe optime pe drumurile alunecoase.

Citeşte şi: Un apartament din Cluj-Napoca scos la închiriere a stârnit un val de ironii pe internet. „Ce droguri folosești băiete?”

Șoferii pot fi sancționați și în cazul în care au anvelope de iarnă. Pentru că legea stabilește o serie de reguli clare în ceea ce privește tipul de cauciucuri și gradul de uzură. „Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.

Verificarea nivelului de uzură:

  • Banda de rulare: Principalul indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare. O înălțime mică a profilului reduce aderența și controlul asupra mașinii, mai ales pe timp de iarnă.
  • Înălțimea minimă: Profilul unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime. Există linii de ghidaj la o înălțime de maximum 4 mm; atunci când profilul atinge această limită, anvelopa trebuie înlocuită.
  • Anvelope uzate: Circularea cu anvelope uzate riscă între 9 și 20 de puncte de amendă, cu o valoare cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei, pe lângă reținerea certificatului de înmatriculare.

Citeşte şi: Un nou lanț de magazine pe piața din România! Este de origine polonez și are mii de unități!

Șoferii sunt încurajați să respecte cu strictețe aceste reguli pentru a-și asigura nu doar legalitatea, ci și siguranța pe drumurile de iarnă.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult