- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu a anunțat noi finanțări pentru zona feroviară, în urma celor două accidente produse la CFR

28 Mar, 11:51 • Constantin Cristina
Sorin Grindeanu a anunțat că va face finanțări în ceea ce privește zona feroviară, după ce au avut loc două accidente majore la CFR. Ce valoare au contractele de finanțare?
Sorin Grindeanu a anunțat noi finanțări pentru zona feroviară, în urma celor două accidente produse la CFR

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a luat decizia de a repara zona feroviară, în urma celor două tragedii care au avut loc pe șinele de căi ferate. Valoarea totală a contractelor de finanțare pe zona feroviară este de 15 miliarde de lei. În contract prevede finanțarea a 700 km de cale ferată, finanțare făcută pe POT (Program operaţional transport, n.r.) şi pe PNRR şi pe CEF (Connecting Europe Facility, n.r.), a informat wall-street.ro.

Citește și: Ministerul de Externe anunță dacă sunt români implicați în teribilul accident feroviar din Grecia. „Nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu acest accident”

„În acest moment, doar pe PNRR, sunt aproximativ 700 km de cale ferată cu contracte încheiate – aproape 300 sunt lucrări de modernizare, sunt lucrări care, aşa cum ştiţi – sunt pe două tronsoane de la Caransebeş la Arad şi de la Episcopia Bihorului la Cluj – şi peste 400 de km sunt acele reparaţii care sunt, de asemenea, finanţabile – peste 400 de kilometri sunt finanţabile de asemenea prin PNRR”, a menţionat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu, finanțări în zona feroviară
Sorin Grindeanu, finanțări în zona feroviară

Sorin Grindeanu anunță finanțări pentru zona feroviară

Potrivit spuselor lui Sorin Grindeanu, PNRR-ul a intrat în aplicare de anul trecut, iar contractul pentru CFR a fost la sfârșitul anului trecut. Procentul de semnături a atins a fost de 90%.

Singurul contract care nu a fost încă nesemnat este Lotul I, însă ministrul a spus că urmează în câteva săptămâni să fie și executat și implementat. Tot el a declarat că un alt proiect major care va fi finanțat prin Program operațional transport este legătura dintre Caransebeș-Craiova, a menționat sursa citată.

„Un alt proiect, de asemenea major, va fi finanţat prin POT – şi anume acea legătură dintre Caransebeş şi Craiova. Tot prin POT îmi doresc să fie finanţate bucăţi, pentru că nu vom putea să finanţăm toată Magistrala 500 – şi anume pe zona Moldovei, de la Ploieşti la Siret. Nu sunt sume suficiente din acest punct de vedere să finanţăm total şi Magistrala 500 – tocmai de aceea soluţia pe care am gândit-o – inclusiv azi am avut o discuţie cu Banca Mondială – este de a finanţa bucăţile rămase prin împrumuturi oferite de către Banca Mondială”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Alte articole: Cea mai mare companie energetică din Grecia în curs de preluare a Enel România. Angajații sunt îndemnați să iasă la grevă generală