- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statisticienii protestează în fața situației salariale discriminatorii. Angajații INS ies în stradă și cer mai mulți bani

11 May, 12:33 • Lupu Alexandra
Angajații INS se fac auziți! Statisticienii fac grevă și ies în stradă.
Statisticienii protestează în fața situației salariale discriminatorii. Angajații INS ies în stradă și cer mai mulți bani

Angajații INS pornesc protestele în România. Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti – SINSB, membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, a început pichetarea sediului Parlamentului începând cu ora 10:00 și a sediului Institutului Național de Statistică (INS) de la ora 11:45. Statisticienii reclamă situația salarizării discriminatorii la care sunt supuși de o lungă perioadă de timp, informează ziare.com.

Angajații INS protestează

Angajații INS nu mai suportă situația salarizării discriminatorii și ies în stradă pentru a cere mai mulți bani. Statisticienii susțin că sunt tratați ca o categorie inferioară de funcționari publici, și totodată, atrag atenția asupra nepăsării totale a factorilor decidenți față de numeroasele adresări, notificări și acțiuni de protest.

Angajații au început pichetarea sediului Parlamentului de la ora 10:00 și a sediului Institutului Național de Statistică (INS) de la ora 11:45. La aceste acțiuni participă salariații sediului central și ai Direcțiilor Teritoriale de Statistică din București, Alba, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Citește și: Protestul AUR s-a lăsat cu amenzi usturătoare de peste 50.000 de lei pentru participanți. Jandarmii au aruncat cu sancțiuni în urma încălcării prevederilor legale

Sindicaliștii vor să transmită mai multe mesaje Guvernului și către conducerea institutului. Mai exact, angajații vor să reamintească de aplicarea memorandumului, asumat de Executiv la data de 13.07.2022, cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”. Totodată, angajații INS vor să oprească discriminările salariale la care sunt supuși salariații instituției din sediul central și din direcțiile teritoriale de statistică. În ultimul rând, statisticienii solicită uniformizarea grilei de salarizare din sediul central și din direcțiile teritoriale de statistică.

Angajați INS
Angajați INS

Sindicatul instituției avertizează Guvernul României că vor declanșa procedurile de întrerupere a activității. Demersul este unul care are implicații majore asupra măsurilor economice și sociale ale Executivului sau asupra respectării termenelor de transmite a datelor către Eurostat și alte organisme internaționale. Angajații solicită ca institutul să-și asume gestionarea problemelor din ultimii ani.

„Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, iar măsurarea rezultatelor implementării acestora la nivel macroeconomic nu se poate face fără să se utilizeze ansamblul de indicatori produşi de statistica oficială şi toate acestea pot fi realizate doar cu ajutorul celei mai importante resurse a instituţiei şi anume resursa umană.

Ar fi regretabil să se ajungă la încetarea activităţii ca urmare a ignorării continue de către factorii decidenţi a numeroaselor solicitări ale salariaţilor, fapt ce ar duce la încetarea furnizării de date atât pe plan intern cât şi extern (Eurostat).

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a căutat şi va căuta întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din instituție”, transmit sindicaliştii.

Vezi și: Noi restricții pentru traficul din Capitală! Peste 15.000 de sindicaliști din Educație protestează