- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Subvenții APIA și în 2023. Cum va fi făcută noua plată pentru fermieri

03 Jan, 16:26 • Bumbeneci Diana
Subvențiile pentru fermieri vor fi acordate de APIA și în 2023. Iată care sunt condițiile de acordare a sprijinului financiar.
Subvenții APIA și în 2023. Cum va fi făcută noua plată pentru fermieri

Vești bune pentru fermieri, la început de an! Odată cu implementarea noului Plan Național Strategic (PNS), începând cu prima lună din 2023, intră în vigoare noile scheme de plată pentru fermierii din țara noastră, anunță AgroTV.

Bani de la APIA pentru fermieri

Subvențiile vor fi plătite ca și până acum, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pe baza cererilor depuse de fermieri începând de la 1 martie 2023. Cu toate acestea însă, vechea schemă de plată pe suprafață SAPS are o nouă denumire începând de anul acesta. Oficialitățile din domeniu anunță că este vorba despre sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). Această subvenție se aplică pentru toți fermierii care depun cerere la APIA și îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate.

Așadar, conform noilor planuri la nivel național, în intervalul 2023-2027, plafonul total pentru subvenția BISS care urmează să fie alocat este de 4.822.415.070,00 euro. În acest sens, conform calculelor realizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii, subvenția urmează să fie în valoare de 96,47 euro/hectar în anul 2023.

Ai mai putea citi și: Calendar religios ianuarie 2023. Când pică sărbători cu cruce roșie și când sunt celebrați mari Sfinți

APIA
APIA

Condiții de eligibilitate pentru plățile APIA

În primul rând, fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României și este “fermier activ”, conform definiției stabilite în PNS. Pentru a primi acești bani, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.

Pentru a respecta condițiile de eligibilitate, pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha. De partea cealaltă, în situația pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

Ai mai putea citi: Din cele 19 milioane de persoane înregistrate la recensământ, doar 14,8 milioane sunt români. Câți sunt din fiecare etnie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult